čtenář nepřihlášen přihlásit se registrovat se informace |
Vlastní vyhledávání
|
Co vše víte o sacharidech?Sacharidy jsou často označovány názvy, které jim nepřísluší – např. uhlovodany, glycidy, škroby, uhlohydráty nebo karbohydráty. V české terminologii existuje pro cukry jediný správný název – sacharidy. Sacharidy patří spolu s tuky a bílkovinami mezi základní živiny, které tvoří nezbytnou součást vyvážené stravy. Sacharidy se od sebe navzájem liší strukturou a velikostí molekul a také svými metabolickými účinky. V potravě přijímáme sacharidy ve formě monosacharidů, disacharidů a polysacharidů. Rozdělení sacharidů Složené sacharidy (disacharidy, oligosacharidy, polysacharidy) Škrob se ve formě škrobových zrn nachází v kořenech, plodech a semenech rostlin – tedy v obilninách a výrobcích z obilí, v luštěninách, bramborech, rýži, zelenině a ovoci. Tento druh sacharidů nechutná sladce a tak si mnoho lidí neuvědomuje, že štěpením sacharidů z pečiva, brambor či rýže vzniká glukóza, která má stejné účinky jako glukóza z cukru. Mezi sacharidy patří i vláknina. Tzv. jemná (rozpustná) vláknina čistí organismus chemickou cestou. Pro naše tělo je z energetického hlediska v podstatě nevyužitelná, přesto má zásadní význam pro zdraví. Vyvazuje totiž ze střeva škodlivé látky, čímž podporuje činnost imunitního systému. Kromě toho zvětšuje objem stravy – této její vlastnosti se využívá zejména při redukčních dietách. Jemná vláknina je také živnou půdou pro bakterie žijící ve střevech (prebiotikum). Vláknina hrubá (nerozpustná) zvětšuje objem stravy, takže na první pohled sníme velký objem jídla s velmi nízkou energetickou hodnotnou. Hrubá vláknina působí v našem zažívacím ústrojí a střevech jako „kartáč“ – po konzumaci stravy bohaté na hrubou vlákninu a jejím průchodu střevním traktem odchází z organismu také škodlivé látky (např. cholesterol, látky s karcinogenními účinky atd.). Konzumace dostatečného množství vlákniny působí jako prevence zácpy. Vláknina totiž podporuje střevní peristaltiku a urychluje průchod tráveniny střevem. Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří např. celozrnné pečivo, luštěniny, ovoce, zelenina atd. Doporučená denní dávka vlákniny pro dospělého je 25-30 gramů, v případě dětí je však toto množství mnohem nižší. Doporučené denní množství vlákniny je možné snadno vypočítat podle jednoduchého vzorečku: Trávení (metabolismus) sacharidů Opakovaný nadbytečný příjem sacharidů nutí slinivku břišní produkovat stále vyšší množství inzulínu, který je třeba k tomu, aby se glukóza dostala do buněk. U disponovaných jedinců může dojít k tzv. inzulinorezistenci, to znamená, že buňky přestanou být k inzulínu citlivé a zvýšené množství inzulínu zůstává v krvi trvale (hyperinzulinemie). Tato porucha zpracování cukru a hyperinzulinemie se podílí na ukládání tuku a rozvoji obezity převážně centrálního typu, tzn. ukládání tuku v břišních partiích. Sacharidy jsou pro náš organismus největším dodavatelem energie. Z jednoho gramu sacharidů tělo přijme 17 kJ (nebo také 4 kcal), z celkového denního příjmu energie by měly sacharidy tvořit okolo 55 %. Máte děti? Mnoho užitečných informací o jejich výživě naleznete na www.vyziva.deti.cz. text: MUDr. Alexandra Moravcová, dětská obezitoložka a endokrinoložka, Klinika dětského a dorostového lékařství VFN, Praha , foto: www.vyzivadeti.cz – 02. 03. 2008, 11.42:24
|
|