Čtenáři Aerobic.cz testovali Jihočeské jerky
Dostaly se mi na stůl Jihočeské jerky s prosbou, abych je vyzkoušel a napsal, jak mi chutnají. Přestože nejsem gurmán a za jednu z největších pochoutek pokládám špekáček opečený na ohni takřka k zuhelnatění (zapíjený vychlazeným pivem), pokusím se o sušeném mase z jižních Čech něco napsat.
Prvním testovaným druhem byly Jihočeské jerky Třeboňský kapr natur. Po rozbalení obalu mě překvapily příjemnou vůní, která mi osobně připomínala dobrou uzenou rybu. Kousky jsou příjemně tuhé, tmavé barvy a mají lahodnou chuť. Protože nejsem příliš velký milovník kapřího masa, obával jsem se, že i toto maso bude mít charakteristickou „kapří“ chuť. Naštěstí tomu tak není - maso je opravdu dobré, bez pachuti bahna a nebýt vůně, ani byste nepoznali, že jíte kapří maso.
Povzbuzen výtečnou chutí prvního vzorku, otevřel jsem další - tentokrát Jihočeské jerky Třeboňský kapr- kořeněné. Kousky masa byly napohled o něco světlejší, vůně rybího masa byla méně intenzivní a chuť mírně kořeněná (subjektivně bych řekl, že nejvýraznější složkou koření byl pepř). Přestože se jedná o kořeněný výrobek, nečekejte od něj výraznou kořeněnou chuť. Koření je přidáno decentně a pokud si, podobně jako já, pod pojmem „kořeněné“ představíte pálivá mexická jídla, při jejichž konzumací se notně zapotíte, u tohoto výrobku takovou intenzitu kořenění neočekávejte. Naopak, myslím si, že tento výrobek by pozřely bez protestů i děti.
Dalším zkušebním vzorkem byly Jihočeské jerky natur z hovězího masa. Konzistence masa na první pohled středně tuhá, barva tmavá. Pokud jde o chuť – a tento výrobek srovnám s bresaolou, na které ujíždím, pak chuť byla nepatrně více cítit po uzení - ovšem celkově mi připadala nevýrazná. Osobně si myslím, že nepatrně více „uzená“ příchuť a vůně by byla ku prospěchu. Jerky si však přesto dokážu představit jako příjemné občerstvení, nebo jídlo, které vzhledem ke své nutriční hodnotě dokáže příjemně nasytit.
Posledním kouskem na mém stole byly Jerky z hovězího masa kořeněné. Podobně jako u rybích i zde se jedná o kořenění decentní, které i v tomto případě není tak silné, aby potlačilo úplně chuť masa. I tyhle jerky si jistě zaslouží vaší pozornost.
Osobně mohu Jihočeské jerky doporučit.
(Jirka, 50 let, dlouhodobě aktivní kulturista)
09. 06. 2014, 11.25:21