Dva výborné recepty z dýně
Klasický americký dýňový koláč
Koláčové těsto:
250 g mouky (150 g polohrubá mouka & 100 g celozrnná), špetka soli, postrouhaná citrónová kůra (z polovičky citrónu), 125 g másla, 1 vejce, 2 polévkové lžíce cukru (třtinový).
Koláčová náplň:
1 menší dýně Hokkaidó (potřebujeme 1 hrnek dýňové dřeně), 2 vejce, 3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme pouze med), 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce Crème fraiche (nebo kysané smetany), šťáva z půlky citrónu, špetka skořice, hrst ořechů (pekanové, vlašské, atp.), malý sáček sušených meruněk.
Všechny suché přísady promícháme a přidáme na plátky pokrájené máslo a vejce. Těsto prohněteme a poté propracujeme na pracovní desce a necháme odpočinout v chladu. Mezitím si připravíme náplň. Rozporcovanou dýni (zbavenou slupky a semen) 20 minut povaříme v malém množství vody a poté vodu slijeme. Z dýně připravíme pyré a necháme vychladnout. Poté osladíme javorovým sirupem a medem, přidáme šťávu z poloviny citronu, špetku skořice a créme fraiche. Do směsi vmícháme 2 vejce a ruční metlou vyšleháme do hladkého krému.
Formu o průměru 28 cm vymažeme máslem (nebo jiným vhodným tukem) a vyložíme těstem – prsty vytvarujeme vyšší okraje a na několika místech propícháme vidličkou. Směs pokrájených meruněk a rozdrcených ořechů poklademe těsto a přelijeme dýňovou náplní. V předehřáté troubě pečeme 40 minut na 180°C.
Ananasový kompot z dýně
Přísady:
3 kg dýně, 2 l vody, 2 ČL kyseliny citronové, 1/2 kg pískového cukru, celá skořice, hřebíček, 1 velká plechovka ananasového kompotu nebo ananasový džus (nebo několik kapek ananasové tresti), citron.
Z rozkrojené dýně odstraníme měkkou dužinu a jádra, poté dýni oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Mezitím si připravíme nálev – rozpuštěním kyseliny citronové ve vodě – do kterého na 24 hodin naložíme nakrájenou dýni. Následující den přidáme do nálevu cukr, skořici a hřebíček a vaříme, až dýně zesklovatí. Nakonec přidáme pokrájený ananasový kompot společně s nálevem (případně ananasový džus nebo pár kapek ananasové tresti). Připravenou směsí naplníme sklenice, na jejichž dně je kolečko citronu, dobře uzavřeme a sterilujeme po dobu 10 minut při teplotě 80°C.
A nezapomeňte – hotové produkty se výborně doplňují s originálními příchutěmi zmrzliny Ben & Jerry’s díky které máme tyto skvělé recepty! Přejeme vám příjemnou zábavu a dobrou chuť!
11. 08. 2012, 19.43:14