Donuty vznikly už v 16. století a dávno už je nemlsají jen američtí detektivové
Víte, jaké je nejoblíbenější pečivo amerických policistů? Podle filmových detektivek je to donut (z anglického Doughnut), placatá kobliha s dírou uprostřed. U nás jsme tuhle dobrotu začali vídat po sametové revoluci právě v amerických kriminálkách a seriálech. Sehnat donuty v devadesátých letech nebylo vůbec snadné a mnozí z nás dlouho netušili, ani jak se jmenují, ani jak chutnají. Od té doby ale i u nás donuty získávají na popularitě a také jsou čím dál kreativnější.
Donuty se stejně jako koblihy nebo vdolky vyrábějí z kynutého těsta a po vytvarování se smaží. Ostatně předchůdci donutů jsou právě vdolky. Na rozdíl od nadýchaných koblih je však pro donuty typické hutnější těsto, které dává vyniknout nápadité polevě, náplni nebo zdobení. Donuty se dají vystopovat až do Nizozemska šestnáctého století. Nizozemští osadníci je přivezli do Ameriky. Záhadou je, kde donut přišel ke své typické díře uprostřed. Nikdo se nedokáže přesně dopídit toho, kdo a proč ji do donutu udělal. Připisuje se to samotným Američanům, ale i Rusům nebo Polákům. Důvod mohl být ten, že se střed koblížků špatně propékal.
Společnost La Lorraine, která je osvědčeným výrobcem a dodavatelem pečiva, nabízí kromě klasických druhů sladkého a slaného pečiva také stále více oblíbené donuty. Pro letošní jaro si společnost připravila hned pět donutových novinek, které na první pohled upoutají všechny mlsné jazýčky.
Další sladkou i slanou kulinární inspiraci naleznete na novém vypečeném blogu nejen o pečivu DOKŘUPAVA.CZ. Blog je určen jak úplným začátečníkům v kuchyni, tak i všem pokročilým gurmetům, kteří se nechají zlákat novým pohledem na pečivo a jeho využití v gastronomii. Blog obsahuje několik pravidelných rubrik, díky kterým mají jeho čtenáři nejčerstvější inspiraci pro zkoušení nových receptů i přísun zajímavých informací z oblasti výživy a pečivových novinek.
19. 02. 2016, 19.18:07