EAT WELL – jak jíst, abychom byli přes zimu fit a plni energie?
Uznávaná dietoložka Gemma Bischoff, nutriční specialistka Holmes Place pro Evropu, vybrala zásadní nutriční prvky, které nesmí v podzimním a zimním jídelníčku chybět, abychom se udrželi fit a odolali atakům různých infekcí a nemocí.
„Je překvapivé, že i v naší moderní společnosti je mezi námi řada specificky podvyživených lidí, kteří jsou díky nízkému přísunu přírodních vitamínů, proteinů či stopových prvků ohroženi. Například nedostatek proteinu, obsaženého v mase, mléčných výrobcích či luštěninách snižuje funkci bílých krvinek, které jsou pro zdravou imunitu naprosto zásadní. Na vině mohou být i diety. Proto by hubnutí mělo, zejména v tomto období. probíhat bez drastických diet, které drží denní energetický přísun pod 1 100 kaloriemi,“ říká Gemma Bischoff.
Na co a proč se tedy podle Gemmy zaměřit, abychom si ve zdraví užili nadcházející zimní radovánky?
1. Vitamín C
Jezte co nejvíce ovoce a zeleniny. Potraviny bohaté na vitamín C a beta-karoten jsou například citrusové plody, zelí, brokolice, dýně, brusinky, červené hroznové víno a špenát. Posilují imunitní systém a chrání před volnými radikály, které imunitní buňky poškozují. V obdobích stresu má vaše tělo navíc zvýšenou spotřebu tohoto vitamínu.
2. Vitamín D
Průzkumy ukazují, že vitamín D může snížit riziko nemocí a urychlit rekonvalescenci organismu. Vytváří hormon, který v těle chrání a uzdravuje geny. Jedním z těchto genů je cathelicidin, přírodní antibiotikum, které má schopnost bránit tělo před dopadem virových infekcí jako chřipka či rýma. Vysoký obsah vitamínu D naleznete v uzených rybách, slanečcích, margarínu, vejcích a celozrnných cereáliích.
3. Prebiotika a probatika
Prokazatelně snižují nemocnost. Prebiotika obsažená například v česneku, pórku, cibuli, banánech nebo medu jsou potravinovým zdrojem pro probiotika, která nalezneme v živých kulturách mléčných výrobků. Společně posilují imunitní systém prostřednictvím vyvážení střevní mikroflóry. Současný výzkum se zaměřuje na jejich schopnost redukce nebezpečných bakterií a syntézu vitamínů B.
4. Vitamín A
Zásadní vitamín pro imunitní systém, který posiluje tvorbu protilátek v těle, uchovává a obnovuje povrch pokožky. Vitamín A zabraňuje negativním buněčným změnám a posiluje imunitu. Přírodním zdrojem jsou například karotka, brokolice nebo rajče.
5. Zinek
I malý nedostatek zinku má vliv na omezení tvorby hormonů a na jejich aktivitu, snižuje množství a funkci bílých krvinek, a tedy i schopnost buněk bojovat s infekcemi. Proto by měl být zinek v zimním období ve stravě zastoupen v maximální míře. Obsahují jej ořechy, semínka, hovězí, jehněčí a vepřové maso nebo ječmen.
6. Selen
Důležitý antioxidant, jehož nedostatek v těle vytváří prostředí posilující nežádoucí, útočící viry. Zdroji selenu jsou vlašské ořechy, čočka, tuňák, celozrnný chléb a slunečnicová semínka.
7. Vitamín E
Zásadní antioxidant chránící buněčné stěny je předmětem výzkumu coby antivirální látka. Vitamín E se nachází ve slunečnicovém oleji, avokádu, müsli, cizrně, sladkých bramborách, mandlích a kapustě. Jeho vynikajícím zdrojem je i losos.
8. Omega 3 mastné kyseliny
Protizánětlivý zdroj zdravého imunitního systému zastoupený v rybím tuku. Čerpat jej lze například z makrel, sleďů, lososů, pstruhů a čerstvých tuňáků.
Tipy Gemmy Bischoff na zdravé a chutné „zobání“ a vhodné nápoje během podzimních a zimních dnů:
• Pijte vodu, přírodní ovocné a zeleninové džusy, nevynechávejte ani zelený čaj.
• Mezi jídly si dejte svačinku v podobě směsi ořechů a slunečnicových semen či mandlí, zakousněte celozrnný chléb nebo si pochutnejte na jogurtu s živými kulturami.
text: Holmes Place – 20. 10. 2011, 16.46:26