Ing. Jiří Kopáček, CSc., z Českomoravského svazu mlékárenského: Mléčné výrobky pro zdraví
Možná jste někdy slyšeli varování proti nasyceným tukům, tedy i mléčným výrobkům. Tyto produkty totiž přirozeně nasycené mastné kyseliny obsahují, ale některé jen ve velmi malé míře. Především nám ale výrobky z mléka poskytují řadu významných živin. Vynechat ze stravy mléko, sýry, jogurty apod. by bylo, jako byste žíznivému odpírali tekutiny.
Jak to tedy je? Problém vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., z Českomoravského svazu mlékárenského:
Vždy je potřeba zohledňovat CELKOVÉ nutriční složení potravin a jejich přínos ke zdravé a vyvážené stravě jako základ pro jakékoliv výživové doporučení. Mléčný - tedy živočišný tuk - je tvořen ze 2/3 nasycenými a pouze z 1/3 nenasycenými mastnými kyselinami, to je známá skutečnost. Je ale potřeba si uvědomit, že obsah mléčného tuku v mléčných výrobcích tvoří jen malou část z celkového složení výrobku. Konkrétně v případě mléka a jogurtů se jeho obsah pohybuje od 0 do 4 %, v případě sýrů pak od 0 do 35% apod. Jednotlivé nasycené mastné kyseliny v naší stravě mají velmi rozdílný původ a mají také odlišné významné biologické funkce. Bez některých ani není možné existovat.
Pouze tři z celého širokého spektra nasycených mastných kyselin nacházejících se v mléčném tuku (a je jich zde přibližně 400!) by měly být považovány za látky, které nepříznivě ovlivňují propustnost koronárních cév, pokud by byly konzumovány v nadbytku. Zároveň bylo prokázáno, že cholesterol ze stravy neovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, nýbrž to mohou způsobovat specifické mastné kyseliny. Příjem nasycených mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi jako součást komplexního zabezpečovacího systému v těle, který mimo jiné zvyšuje proudění živin do celého těla a chrání ho.
Vědecké studie ukazují, že mléčné výrobky jako součást zdravé výživy mají kromě své výživové hodnoty také celou řadu zdravotních účinků. Mléčné potraviny pozitivně přispívají ke zdravému stavu kostí, řízení tělesné hmotnosti, stejně tak k aspektům metabolického syndromu, jako je kontrola glukózy nebo krevního tlaku.
Každý jedinec má možnost sestavit si sám zdravou a vyváženou stravu podle svých potřeb, chuti a vkusu. Výrobci navíc svůj sortiment neustále inovují – reagují tím na nejnovější vědecké poznatky a výživové trendy.
Pravidelná konzumace mléka je spojena s 19% snížením srdeční choroby, s 21% snížením diabetu, konzumace mléčných výrobků může i snižovat riziko infarktu.Příslušné množství příjmu nasycených tuků je rozdílné u každého jedince a je závislé na genetice, stáří a stylu života. Na základě těchto nejnovějších vědeckých poznatků je možné usoudit, že odpovídající množství nasycených tuků ve stravě sestavené odpovídajícím potřebám konkrétního jedince může mít dokonce pozitivní vliv. Jezte střídmě, pestrou stravu a nezapomínejte na pravidelný pohyb – to je základ zdraví.Více informací na www.bileplus.cz.
Nejčtenější články o výživě na Aerobic.cz:
- Nejlepší snídani na světě vám připraví Mixit
- Šílené diety, které jsme schopni podstoupit, abychom zhubli
- Jak využít v kuchyni mošt a zpestřit si tímto lahodným mokem některé pokrmy
- Markéta: Jak jsem vylaďovala postavu s Nutrendem
- Když víte, co jíte… A když sušenky pomáhají dětem!
- Výživa vrcholových sportovců
- Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.: Žereme moc
- Historie jogurtů a probiotik
- David Holzer pro Mistry s mistry: Jak má vypadat výživa (nejen) sportujících dětí
- Jídelníček sportujících dětí
- Jak to udělat, aby děti jedly rády ryby
- Sukralóza – sladidlo nové generace
- Letní dovolená: Jak správně jíst radí Marek Janota, výživový poradce a sportovní dietolog z Centra funkčního pohybu Daniela Mullera
- Chřest: Tipy do kuchyně
- Mýty o 100% džusech
- Co vše víte o sacharidech?
- Ocet pro chuť i zdraví
- Vařte s vášní: Čtenářky Aerobic.cz opět testovaly pomocníky do kuchyně od Tchibo
- Díky společnosti REJ víte, co jíte
- Povědomí o kvalitě 100% džusů v obchodech se stále zvyšuje, také pyré upevňuje svou pozici.
- Hubnutí: mýty a realita
- Adam Horsinka: Jak jsem hubnul s výrobky Nutrend
- Zdravé grilování + nejlepší recepty na gril
- Jak správně snídat?
- Názvosloví tuků
- Více než třetina Čechů nepije mléko
- Jak připravit kvalitní čaj?
- Jak nakupovat chlazené mořské produkty?
- Vláknina v jídelníčku
- Desatero pro výběr kvalitního másla
text: Ing. Jiří Kopáček, CSc., foto: apriori – 29. 01. 2013, 19.49:00