čtenář nepřihlášen přihlásit se registrovat se informace |
Vlastní vyhledávání
|
Jak poznat kvalitní čokoládu?Vynález čokolády se připisuje starým Mayům a Aztékům. Do Evropy přivezl kakaové boby, které jsou hlavní surovinou pro výrobu čokolády, Kryštof Kolumbus na počátku 16. století. Výrobu čokolády můžeme popsat velmi stručně takto: vyloupané kakaové boby se fermentují a suší. Dále procházejí drcením, tříděním a mletím, při němž vzniká kakaová hmota. Z té se potom lisováním získává kakaové máslo a kakaový prášek. Mezi další produkty, jejichž základ tvoří kakaová hmota, patří také čokoládová hmota, která obsahuje kromě zmíněné kakaové hmoty ještě cukr a kakaové máslo a v případě mléčné čokolády také sušené mléko. Při dalším zpracování se do ní mohou přidávat ještě emulgátory (například lecitin), ořechy, rozinky, kandované ovoce apod. Správné tuky pro čokoládu Po přijetí výše uvedeného opatření nedošlo k očekávanému zlevnění výroby čokolády, a tak se na trhu stále častěji objevují výrobky, které kakaové máslo vůbec neobsahují. Takové výrobky se samozřejmě nesmějí nazývat „čokoláda“ a výrobci pro ně volí různá označení, např. „čokoládová pochoutka“. Jako náhrada kakaového másla jsou v nich mnohdy použity částečně ztužené tuky (nezaměňovat s margaríny či rostlinnými tuky dostupnými v obchodě), v nichž jsou ale často ve vysokém množství zastoupeny trans nenasycené mastné kyseliny (mající nepříznivý vliv např. na zdraví srdce a cév, hladinu cholesterolu aj.). Používá se také kokosový nebo palmojádrový tuk s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin – zejména kyseliny laurové a myristové, které jsou z hlediska srdečně-cévních onemocnění daleko nebezpečnější než jiná nasycená kyselina – stearová, obsažená v kakaovém másle. Není všechno čokoláda, co se tak tváří Podobná situace může nastat i u polev, které jsou označeny jako čokoládové. Pokud se název „čokoláda“ doplní označením „poleva“, musí výrobek obsahovat nejméně 35 % kakaové sušiny, nejméně 31 % kakaového másla a nejméně 2,5 % tuku prosté sušiny. Čokolády patří i k vánočním pochoutkám Test polev Polevy na analyzovaných výrobcích nepatřily do skupiny čokoláda-poleva, ale byly „pouze“ čokoládové (obsahovaly kakaový prášek v množství nutném pro označení čokoládová, ztužený rostlinný tuk místo kakaového másla a jiné složky) nebo jogurtové, které obsahovaly ztužený rostlinný tuk (tím není myšlen rostlinný tuk či margarín dostupný v obchodech), jogurtový prášek, případně další složky. Množství trans nenasycených masných kyselin v nich proto bylo poměrně vysoké. Analyzováno bylo i složení tuků v sezónních výrobcích – vánočních figurkách, adventních kalendářích apod. Ze 32 hodnocených výrobků měl enormně vysoký obsah trans nenasycených mastných kyselin Adventní kalendář Fikar (29,3 % z celkového množství mastných kyselin). Pět výrobků potom mělo velmi vysoký obsah nasycených mastných kyselin (Eiskonfet 91,1 %, Santa Claus Hypernova 95,1 %, Sněhulák Tesco 92,3 %, Anděl Albert 96,6 % a Mikuláš 96,5 %). Vysoké zastoupení kyseliny myristové svědčí o použití kokosového nebo palmojádrového tuku, které však nejsou pro naše zdraví tím nejvhodnějším.
text: doc. Ing. Jana Dostálová, CSc., Ústav chemie a analýzy potravin, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha – 06. 12. 2008, 17.16:26
|
|