Jak se vaří Zelené „velikonoční“ pivo
Zelený čtvrtek se nezadržitelně blíží – a spolu s ním jako každoročně přichází slavné Zelené pivo. Starobrněnští sládci všem příznivcům Zeleného piva uvařili celkem 4000 hektolitrů.
Na Zelené pivo se chodí v celé České republice, protože jeho popularita už dávno překročila hranice nejen brněnského, ale i jihomoravského regionu. Šířit jeho slávu pomáhají třeba bývalí studenti, kteří v Brně chodili na vysokou školu, a vzpomínku na speciální pivo si nenechají pro sebe ani tam, kde jsou doma.
Aktuální seznam všech provozoven, kde se čepuje, najdou už dnes všichni jeho příznivci na webových stránkách www.zelenepivo.cz.
Třináctistupňové Zelené pivo se ve Starobrně jako každoročně vařilo pod dohledem zkušených vařičů. Vyrábělo se z kvalitní vody, ječného sladu z nejlepšího moravského ječmene, nejjakostnějšího žateckého chmele a také chmelového extraktu tradičním způsobem na dva rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidával i bylinný výluh, který vznikl louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Připravoval se přímo v laboratořích starobrněnského pivovaru.
Po přidání kvasnic z vlastního kmene pivovaru Starobrno pivo spodně kvasilo po dobu osmi dnů a poté zrálo při teplotě 1° C do prvního březnového týdne. Po filtraci se do Zeleného piva přidával likér.
Jak to všechno začalo?
Vůbec poprvé Zelené pivo uvařil tehdejší vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht v roce 2006. „Šel jsem tehdy s kůží na trh. Pivo s netypickou barvou a unikátní chutí bylo na českém pivním trhu úplnou novinkou,“ konstatuje Petr Hauskrecht, dnes vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně. Tradice vaření Zeleného piva, které se má pít pouze na Zelený čtvrtek, se udržela dodnes.
Tak co, těšíte se na chutný iontový nápoj?
Napsat nám můžete na facebooku na www.facebook.com/Aerobiccz
Nejčtenější články na téma Výživa:
- Nejlepší snídani na světě vám připraví Mixit
- Šílené diety, které jsme schopni podstoupit, abychom zhubli
- Jak využít v kuchyni mošt a zpestřit si tímto lahodným mokem některé pokrmy
- Markéta: Jak jsem vylaďovala postavu s Nutrendem
- Když víte, co jíte… A když sušenky pomáhají dětem!
- Výživa vrcholových sportovců
- Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.: Žereme moc
- Historie jogurtů a probiotik
- David Holzer pro Mistry s mistry: Jak má vypadat výživa (nejen) sportujících dětí
- Jídelníček sportujících dětí
- Jak to udělat, aby děti jedly rády ryby
- Sukralóza – sladidlo nové generace
- Letní dovolená: Jak správně jíst radí Marek Janota, výživový poradce a sportovní dietolog z Centra funkčního pohybu Daniela Mullera
- Chřest: Tipy do kuchyně
- Mýty o 100% džusech
- Co vše víte o sacharidech?
- Ocet pro chuť i zdraví
- Vařte s vášní: Čtenářky Aerobic.cz opět testovaly pomocníky do kuchyně od Tchibo
- Díky společnosti REJ víte, co jíte
- Povědomí o kvalitě 100% džusů v obchodech se stále zvyšuje, také pyré upevňuje svou pozici.
23. 03. 2013, 14.50:04