Jak si vybrat dobrý kafe
Když jsem před mnoha a mnoha lety dělala na jednom ženském webu, vymyslel tam vtipný kolega test na téma „Řekni mi, jakou kávu piješ, a já ti povím, jaká jsi!“ Nevěřili byste, jaký se z toho stal hit. My ovšem na podobné rádoby vědecké testy nevěříme a raději si zcela seriózně řekneme, co vše si obvykle z kávového lístku můžeme objednat...
Espresso
Nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund – to je espresso. „Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14g kávy. Prvním a základním kritériem hodnocení kvality extrakce je kávová pěna na povrchu – crema - jež se během ní vytváří. Espresso je jen jedno. Neexistuje žádné malé či velké espresso a už vůbec ne piccolo,“ vysvětluje Eva Jeřábková z kavárenského řetězce CostaCoffee.
Ristretto
Ristretto je kratší espresso o objemu zhruba 20 ml. Silnější „kick“, nebo-li česky lidově „kávové nakopnutí“, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu.
Espresso doppio (Double Shot)
Tento oblíbený kávový nápoj je extrahován ze 14 g kávy jako espresso, ovšem množství vody v jednom šálku je dvojnásobné (60 ml).
Espresso macchiato (vyslovuje se „makjáto“)
Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané docremy. „Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 ml obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou.“
Cappucino
Cappucino je silnější nápoj s mléčnou pěnou. Základem je espresso a teplé mléko. „Podle klasické italské receptury se jedná o tento poměr - 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. V našich kavárnách navíc nabízíme čokoládový a skořicový posyp.“
Caffèlatte
Caffèlatte, z italského »caffèlatte« – káva a mléko – je náš nejslabší kávový nápoj, pokud porovnáváme obsah kofeinu. Připravuje se z espressa a krémového mléka. „Je to nápoj jednolité barvy (čehož docílíme rychlým prolitím espressa) s mléčnou pěnou o výšce 1 cm na povrchu a kávovou tečkou uprostřed. Primo a medio velikost si můžete vychutnat ze sklenic, massimo velikost potom ze šálku o objemu 500ml.“
Americano
„Americano je espresso doplněné pro zvýšení objemu horkou vodou, a to nejčastěji v poměru 1:5,“ vysvětluje Eva Jeřábková z CostaCoffee.
25. 09. 2013, 17.09:42