Kaki Persimon: Šťavnatá pochoutka plná zdraví
Vypadá jako oranžové rajče, voní po vanilce a chutná jako kombinace žlutého melounu, broskve a hrušky. Toto šťavnaté ovoce z jihovýchodního Španělska je k dostání pouze dva měsíce v roce – přibližně od poloviny října do poloviny prosince. Všichni, kdo mají zájem ochutnat něco neobvyklého, by tedy rozhodně neměli otálet.
Sladký plod o velikosti šest až devět centimetrů je charakteristický vysokým obsahem energie a zdraví prospěšných látek. Odborná nutriční studie z roku 2003 prokázala, že v dužině je velké množství vitamínu A, vlákniny, fosforu a hořčíku. Až 20 procent hmotnosti kaki jsou cukry, ostatní je voda.
Kaki Persimon posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimoto přispívá ke zdraví a pevnosti kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami.
Kaki by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen, neboť vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte. Jako ozvláštnění jídelníčku ho uvítají i malé děti, u nichž pektiny obsažené v dužnině pomáhají regulovat funkci střev.
Výjimečnost kaki Persimonu kromě jeho příznivých účinků na zdraví spočívá také v tom, kolik možností zpracování nabízí. Lze je konzumovat čerstvé – nakrájené na plátky, které uprostřed zdobí charakteristické oranžové paprsky, ale stejně tak se z něj dá připravit chutný kompot i zavařenina. Dá se použít do omáček, k ozvláštnění salátů a dezertů, případně i k přípravě nápojů. Rozpůlené, vydlabané a alkoholem potřené slupky se někdy používají jako nádoba na zmrzlinu; navrch se pak může ještě propasírovat zralá dužina. V Rusku nebo Číně se rozpůlené plody zapékají s přírodním cukrem a skořicí jako dezert.
text: Euro RSCG Public Relations , foto: Euro RSCG Public Relations – 29. 11. 2008, 13.27:55