1. Lososa nakrájíme na tenké plátky, které pokapeme limetovou šťávou, olivovým olejem, lehce osolíme a necháme odležet cca 10 minut.
2. Fenykl nakrájený na tenké plátky, natrhané listy salátu, zrníčka z granátového jablka promícháme se zálivkou z olivového oleje, soli a citrusového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou.
3. Salát podáváme s marinovaným lososem a rozpečenou bagetou nebo tousty.
Salát z polníčku s bílým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou s příchutí pomeranče a citrónu
Salát s kousky pečeného lososa s chřestem, vejcem, mladými brambůrkami a špenátem s klasickým balzamikovým krémem
400 g filetu z lososa
8 stonků chřestu
4 křepelčí nebo 2 slepičí vejce
300 g mladého špenátu
400 g malých nových brambor
1 salát lollorosso
2 lžíce extra virgin olivového oleje
5 lžic klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
Sůl
1. Lososa nakrájíme na kostky 2x2cm, osolíme a na pánvi opečeme společně s uvařenými mladými brambůrkami.
2. Listy salátu smícháme s čerstvým, očištěným chřestem, špenátem, uvařenými vejci a polijeme zálivkou připravenou z balzamikového krému, oleje a soli.
3. Lososa s brambůrkami necháme lehce vychladnout a podáváme s dochuceným salátem.
Grilovaný špíz z kuřecích prsíček marinovaný v klasickém balzamikovém krému Kalamáta Papadimitriou
Plátky červené řepy s kozím sýrem, medovým dresinkem s fíkovým balzamikovým krémem a ořech
2 červené řepy
200 g kozího sýru
4 lžíce medu
3 lžíce bílého balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
150 ml olivového oleje
Sůl
1 -2 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
1. Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájíme na tenké plátky.
2. Na dresink smícháme med, bílý balzamikový krém a olivový olej.
3. Při podávání plátky řepy osolíme, pokapeme dresinkem a poklademe kozím sýrem a opraženými ořechy a na závěr zakápneme fíkovým balzamikovým krémem.
Balzamikové krémy představují kvalitní balzamikovou redukci vyrobenou z prvotřídního řeckého balzamikového octa Kalamáta. Krémy mají hustou konzistenci a vyváženou chuť. V jedné lžíci balzamikového krému je obsaženo 13 kalorií a žádný tuk.
Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou jsou k dostání v praktické lahvičce o obsahu 250 ml v řetězcích Makro, Billa, Tesco, Globus, Hypermarket Albert a dočasně v bývalých prodejnách Interspar. Doporučená cena vč. DPH je 99,90 Kč.
Recepty (text) připravil šéfkuchař z La Strada Ristorante Jan Souček, video I. Asarlidis, šéfkuchař a majitel řecké restaurace Kavala