Lidé ve městech více dbají na stravování. Zkonzumují více ovoce a zeleniny než na vesnicích.
Češi milují svou národní kuchyni. A i když české kuchyni dominuje mnoho chuťových lahůdek, spousta jejích složek je fádních, těžko stravitelných, neposkytují tělu potřebné živiny a nevytváří správné stravovací návyky. Ačkoliv veřejné povědomí o zdravém životním stylu vzrůstá, ikonami české kuchyně stále zůstávají uzeniny a knedlíky. Česká strava je bohužel stále chudá na zeleninu, ovoce a potraviny z nich vyrobené, jako třeba džusy a pyré.
Nejrozšířenějšími stravovacími chybami Čechů je nepravidelné stravování, vynechávání snídaně a odpolední svačiny. Češi také často hodně jedí mezi jednotlivými jídly. Někdy pro toto chování můžete číst název snackování . A aby toho nebylo málo, tak konzumují příliš málo produktů, které jsou doporučeny pro vyváženou stravu, jako mlékovou mléčné výrobky, tmavý chléb, ovoce a zelenina. Nejen energetická hodnota ale i zastoupení jednotlivých živin pokrmů, které Češi konzumují, se odchyluje od doporučení Světové zdravotnické organizace, a je také často příčinou civilizačních chorob .
Jednou z hlavních příčin celkově špatných stravovacích návyků Čechů jsou chybné stravovací návyky, které si přináší ze svého dětství. Dalšími příčinami jsou pak hektické životní tempo, které způsobuje, že častěji sáhnou po sladké tyčince či návštěvě restaurací s rychlým občerstvením. Toto chování je navzdory zohlednění znalostí správné výživy stále přítomným prvkem v české společnosti .
Rozdíly ve stravování na venkově a ve městě
Na základě studie výzkumného institutu Millward Brown vedou obyvatelé měst v oblasti dobrých stravovacích návyků. Většina městské populace (40,5 %) sní 2-3 kousky ovoce denně, zatímco většina obyvatel vesnic (42,2 % respondentů) sní jen jeden. Podobně je to i v konzumaci zeleniny. Zatímco ve městech si lidé (38,1 %) zeleninu dají 2-3x denně, na vesnici (44,6 %) je to pouze 1x denně. Světová zdravotnická organizace přitom doporučuje konzumaci minimálně 5 porcí ovoce a zeleniny denně. Jednu porci pak může nahradit sklenice džusu nebo pyré.
Nicméně konzumace ovocných nebo zeleninových pyré je velmi nízká. Ať už se jedná o města (59,5 %) nebo o vesnice (63,9 %), tak obě dvě populace je konzumují méně než jedenkrát denně. Jednou z možných příčin může být fakt, že pyré jsou na trhu relativně novým produktem. „Ovocné a zeleninové pyré jsou přírodní produkty, které mají podobnou nutriční hodnotu jako zelenina a ovoce. Obsahují cennou vlákninu, vitamíny a minerální látky, jako je draslík, vápník a hořčík. Dále jsou zdrojem energie ve formě tzv. ovocného cukru, jakož i organických kyselin a mnohých dalších biologicky účinných látek. A co je ještě velmi důležité, je fakt, že neobsahují přidaný cukr, čili se jedná o 100% přírodní produkt,“ komentuje výživový specialista RNDr. Pavel Suchánek.
16. 10. 2015, 09.10:01