|
Články - archiv
|
|
Mýty o 100% džusechČeši patří ve srovnání s obyvateli ostatních zemí se svou průměrnou spotřebou 9,1 litru 100% džusů na hlavu/rok (podle průzkumu z roku 2006) mezi podprůměrné konzumenty 100% džusů. Nejvýše na světovém žebříčku konzumentů džusů se drží Kanada (28,3 l), v Evropě je to náš soused Německo (28,3 l) a skandinávské země (Norsko 27 l, Dánsko 24,4 l). Pro zajímavost naši sousedé Poláci vypijí ročně asi 11,4 litrů 100% džusů, zatímco Slováci jen 6,3 l litrů. Jednou z možných bariér konzumace 100% džusů mohou být mýty a často uváděné nepravdy, které se o džusech mezi veřejností šíří. Společnost Tetra Pak se proto rozhodla realizovat průzkum rozšíření mýtů o džusech, který provedla v dubnu 2008 agentura STEM/MARK. Průzkum byl proveden formou internetového dotazování na vzorku 1 000 respondentů ve věku 18 – 59 let. Cílem průzkumu bylo zjistit názory veřejnosti na pití 100% džusů, zjistit charakter informací, které o 100% džusech ve společnosti kolují, a pokusit se o odhalení případných nepravdivých informací, které jsou mezi veřejností rozšířeny. Pozoruhodným zjištěním průzkumu je, že více než dvě třetiny Čechů (56 %) téměř nepijí 100% džusy (nepijí pravidelně, tzn. pijí méně než jednou týdně nebo vůbec), z toho 8 % nepije 100% džusy vůbec. Mýtus | Rozšíření ve společnosti | Pohled odborníka (Lucie Růžičková, nutriční terapeutka; Gabriel Slanicay, odborník na technologii výroby džusů) | Čerstvé 100% džusy jsou zdravější než 100% trvanlivé džusy | 88 % | – Úbytek vitamínů při výrobě trvanlivých 100% džusů je minimální (asi do 10 %), nutričně významné látky zůstávají v nezměněném množství. – Poměr ceny čerstvých a trvanlivých džusů je nesrovnatelný, trvanlivé džusy přinášejí vitamíny i mimo sezónu. | Některé 100% džusy nemají ve skutečnosti obsah ovocné složky 100 % | 78 % | – Do 100% džusů se nesmějí přidávat žádná barviva, konzervanty ani cukr. 100% obsah ovocné složky v džusech je stanoven potravinovými normami (Zákon č. 110/ 1997 Sb. a vyhláška č. 335/ 1997), jejich dodržování je v zájmu výrobců. – Díky 100% obsahu ovocné složky odborníci doporučují džusy také pro doplnění doporučené denní dávky ovoce a zeleniny. |
Při výrobě je do 100% džusů přidáván cukr | 63 % | – Složení 100% džusů je přesně stanoveno potravinářskými normami (metody falšování složení jsou snadno odhalitelné, samokontrola mezi výrobci džusů). – Cukr do 100% džusů nelze přidávat, nebyly by už 100% !!. | 100% džusy obsahují mnoho cukru, jsou kalorické | 50 % | – 100% džusy, ve srovnání s řadou sladkých nealkoholických nápojů, obsahují méně cukru, džusy obsahují zdravější fruktózu (ovocný cukr), ne sacharózu (řepný cukr). – Nutričně snadněji využitelné jsou 100% džusy, které jsou před konzumací naředěny vodou v poměru např. 1:1. – Džusy se konzumují pro chuť a zdraví, 100% džusy jsou stejně sladké jako ovoce !! | 100% džusy obsahují chemický postřik z ovoce, ze kterého jsou vyráběny | 42 % | – Postup výroby 100% ovocných džusů: vymačkáním čerstvé šťávy (fresh) nebo z ovocného koncentrátu (sběr ovoce – doprava - vymačkání ovoce – výroba koncentrátu (odstředění vody) – doprava – naředění koncentrátu – zabalení do kartonu při zachování sterilních podmínek). – Ovoce do výroby je pečlivě čištěno (praní, odstranění slupek nebo kůry, apod.) – Na obsah herbicidů, pesticidů a jiných chemických látek existují přísné potravinářské normy !! | Do všech příchutí 100% džusů jsou při výrobě přidávána jablka | 38 % | – Obsahy jednotlivých druhů ovoce jsou stanoveny státními a mezinárodními normami: 100% džus musí obsahovat 100% deklarovaného ovoce, přísné pokuty. – Také mezi výrobci existuje samokontrola !! | Kyselost 100% džusů způsobuje konzumentům žaludeční obtíže | 34 % | – Litr pomerančového džusu v sobě koncentruje obsah zhruba 2 kg pomerančů !! – Obtíže po konzumaci džusů mohou vznikat u osob s onemocněním trávicího ústrojí. – Nutriční doporučení: ovocné džusy by se neměly konzumovat na lačný žaludek (obsah ovocných kyselin). | 100% džusy se vyrábějí z nejhorší jakostní třídy ovoce | 35 % | – Džusy se vyrábějí pouze z kvalitního ovoce, které se před výrobou pere v pračkách a přebírá, nezdravé kusy se vyřazují. – Proces výroby musí být při sklizni rychlý, aby nedocházelo ke kažení ovoce. – Kvalitu ovoce, které bylo použit, lze ověřit podle obsahu patulinu, který vzniká při kažení ovoce (maximální obsah stanoven normami !!). | 100% džusy obsahují konzervanty / éčka, aby vydržely nezkažené | 67 % | – Trvanlivé džusy balené v kartonových obalech firmy Tetra Pak neobsahují žádné konzervanty. – Trvanlivost džusů je dosažena díky tepelnému ošetření pasterizací a speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. – Koncentrát není konzervant !! – Proces pasterizace se podobá domácímu procesu zavařování či sterilizace. |
text: Tetra Pak s.r.o., foto: Tetra Pak s.r.o. – 17. 05. 2008, 15.53:36 |
|