Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Mýty o 100% džusech

Češi patří ve srovnání s obyvateli ostatních zemí se svou průměrnou spotřebou 9,1 litru 100% džusů na hlavu/rok (podle průzkumu z roku 2006) mezi podprůměrné konzumenty 100% džusů. Nejvýše na světovém žebříčku konzumentů džusů se drží Kanada (28,3 l), v Evropě je to náš soused Německo (28,3 l) a skandinávské země (Norsko 27 l, Dánsko 24,4 l). Pro zajímavost naši sousedé Poláci vypijí ročně asi 11,4 litrů 100% džusů, zatímco Slováci jen 6,3 l litrů.

Jednou z možných bariér konzumace 100% džusů mohou být mýty a často uváděné nepravdy, které se o džusech mezi veřejností šíří. Společnost Tetra Pak se proto rozhodla realizovat průzkum rozšíření mýtů o džusech, který provedla v dubnu 2008 agentura STEM/MARK. Průzkum byl proveden formou internetového dotazování na vzorku 1 000 respondentů ve věku 18 – 59 let. Cílem průzkumu bylo zjistit názory veřejnosti na pití 100% džusů, zjistit charakter informací, které o 100% džusech ve společnosti kolují, a pokusit se o odhalení případných nepravdivých informací, které jsou mezi veřejností rozšířeny. Pozoruhodným zjištěním průzkumu je, že více než dvě třetiny Čechů (56 %) téměř nepijí 100% džusy (nepijí pravidelně, tzn. pijí méně než jednou týdně nebo vůbec), z toho 8 % nepije 100% džusy vůbec.

Mýtus
Rozšíření ve společnosti
Pohled odborníka (Lucie Růžičková, nutriční terapeutka; Gabriel Slanicay, odborník na technologii výroby džusů)
Čerstvé 100% džusy jsou zdravější než 100% trvanlivé džusy
88 %
       Úbytek vitamínů při výrobě trvanlivých 100% džusů je minimální (asi do 10 %), nutričně významné látky zůstávají v nezměněném množství.
       Poměr ceny čerstvých a trvanlivých džusů je nesrovnatelný, trvanlivé džusy přinášejí vitamíny i mimo sezónu.
Některé 100% džusy nemají ve skutečnosti obsah ovocné složky 100 %
 
78 %
         Do 100% džusů se nesmějí přidávat žádná barviva, konzervanty ani cukr. 100% obsah ovocné složky v džusech je stanoven potravinovými normami (Zákon č. 110/ 1997 Sb. a vyhláška č. 335/ 1997), jejich dodržování je v zájmu výrobců.
         Díky 100% obsahu ovocné složky odborníci doporučují džusy také pro doplnění doporučené denní dávky ovoce a zeleniny.

Při výrobě je do 100% džusů přidáván cukr
 
63 %
           Složení 100% džusů je přesně stanoveno potravinářskými normami (metody falšování složení jsou snadno odhalitelné, samokontrola mezi výrobci džusů).
           Cukr do 100% džusů nelze přidávat, nebyly by už 100% !!.
100% džusy obsahují mnoho cukru, jsou kalorické
 
50 %
           100% džusy, ve srovnání s řadou sladkých nealkoholických nápojů, obsahují méně cukru, džusy obsahují zdravější fruktózu (ovocný cukr), ne sacharózu (řepný cukr).
           Nutričně snadněji využitelné jsou 100% džusy, které jsou před konzumací naředěny vodou v poměru např. 1:1.
           Džusy se konzumují pro chuť a zdraví, 100% džusy jsou stejně sladké jako ovoce !!
100% džusy obsahují chemický postřik z ovoce,
ze kterého jsou vyráběny
 
 
42 %
           Postup výroby 100% ovocných džusů: vymačkáním čerstvé šťávy (fresh) nebo z ovocného koncentrátu (sběr ovoce – doprava - vymačkání ovoce – výroba koncentrátu (odstředění vody) – doprava – naředění koncentrátu – zabalení do kartonu při zachování sterilních podmínek).
           Ovoce do výroby je pečlivě čištěno (praní, odstranění slupek nebo kůry, apod.)
           Na obsah herbicidů, pesticidů a jiných chemických látek existují přísné potravinářské normy !!
Do všech příchutí 100% džusů jsou při výrobě přidávána jablka
 
 
38 %
           Obsahy jednotlivých druhů ovoce jsou stanoveny státními a mezinárodními normami: 100% džus musí obsahovat 100% deklarovaného ovoce, přísné pokuty.
           Také mezi výrobci existuje samokontrola !!
Kyselost 100% džusů způsobuje konzumentům 
žaludeční obtíže
 
 
 34 %
           Litr pomerančového džusu v sobě koncentruje obsah zhruba 2 kg pomerančů !!
           Obtíže po konzumaci džusů mohou vznikat u osob s onemocněním trávicího ústrojí.
           Nutriční doporučení: ovocné džusy by se neměly konzumovat na lačný žaludek (obsah ovocných kyselin).
100% džusy se vyrábějí z nejhorší jakostní třídy
ovoce
 
35 %
           Džusy se vyrábějí pouze z kvalitního ovoce, které se před výrobou pere v pračkách a přebírá, nezdravé kusy se vyřazují.
           Proces výroby musí být při sklizni rychlý, aby nedocházelo ke kažení ovoce.
           Kvalitu ovoce, které bylo použit, lze ověřit podle obsahu patulinu, který vzniká při kažení ovoce (maximální obsah stanoven normami !!).
100% džusy obsahují konzervanty / éčka, aby vydržely nezkažené
 
67 %
           Trvanlivé džusy balené v kartonových obalech firmy Tetra Pak neobsahují žádné konzervanty.
           Trvanlivost džusů je dosažena díky tepelnému ošetření pasterizací a speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu.
           Koncentrát není konzervant !!
           Proces pasterizace se podobá domácímu procesu zavařování či sterilizace.
 

text: Tetra Pak s.r.o., foto: Tetra Pak s.r.o. – 17. 05. 2008, 15.53:36

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu

TOPlist