Nápovědník Jakuba Šambergera
1. Povolání + životní motto + znamení zvěrokruhu
Instruktor Powerjógy, manažer Power Yoga Akademie s.r.o., znamení Beran.
2. Co mám nejraději na létě
Léto není moje neoblíbenější období, nemám rád horko a většinou také celé léto pracuji a tak bych snad mohl říci, že jediné, co mám opravdu na létě rád, je večerní posezení na zahrádce v kavárně nebo restauraci.
3. Kniha, kterou si vezu na dovolenou
Na dovolenou si knihy neberu. Vždycky s sebou mám zásobu textů, které potřebuji přečíst a pokaždé se těším, že si v klidu pročtu noviny Get in Balance, které naše společnost vydává, protože v korekturách to není ono.
4. Film, který mě potěší, když venku prší
Můj oblíbený film je Something´s Gotta Give s Diane Keaton a Jackem Nicholsonem v hlavních rolích.
5. Muzika, kterou poslouchám v autě při předlouhých cestách
Pokaždé jiná. Řídím se momentální náladou. V autě mám přípojku na IPOD a tak si můžu bez problému vybrat z kompletní knihovny. Zrovna nedávno jsem se omylem překliknul a vyskočilo mi nejhranější CD a bylo to dvojCD Jazz it up, což je takový veselý, moderní jazz.
6. Kam se letos chystám na dovolenou (a proč právě tam)
Já už po dovolené jsem. Absolvoval jsem ji na přelomu května a června a to v Rakousku v malebné vesničce Ramsau pod Dachsteinem, kam se vracím každý rok alespoň na 2 týdny, protože si tam neuvěřitelně odpočine moje hlava. Hodně chodím po kopcích, lezu po skalách a užívám si naprostý klid a ticho hor.
7. Co nesmí chybět v mém dovolenkovém zavazadle (včetně vybavení lékárničky)
To záleží podle místa, kam se chystám. Vzhledem k tomu, že vždycky na něco zapomenu, nesmí chybět v zavazadle peněženka. Tu jsem jednou také zapomněl a příjemné to nebylo.
8. Jakou svačinu si chystám na cesty/případně kde se stravuji
Nejsem svačinový typ. Svačina do auta ve mně vyvolává představu chleba s řízkem a umaštěných rukou a já mám v autě bílý volant. Nejvíc se vždycky těším na rakouské dálnice a jejich restaurace Landzeit, kde mají obrovský výběr jídla.
9. Moje oblíbené země/města a co se vyplatí si z nich přivést jako suvenýr
Jak jsem již psal, moc rád jezdím do Rakouska do hor a vždycky si přivezu lahvičku - tedy spíš láhev - bylinkového likéru. Jinak je můj záběr široký. Evropu mám projetou velice poctivě. Vždycky se těším do Londýna, tam by mě bavilo žít. Je to město, kde člověk najde úplně všechno. Také musím samozřejmě zmínit svůj „druhý domov“ -městečko Vail ve Spojených Státech, kde mám část rodiny a kde jsem také nějakou dobu bydlel.
10. Pohybové minimum o dovolené
Moje pohybové minimum na dovolené záleží na délce dovolené. Když jedu na týden, dokážu se jen válet a nedělat nic. Když jedu na delší dobu, tak to se mnou po týdnu už šije a potřebuji si jít aspoň zaběhat nebo vylézt na nějaký kopec.
11. Můj ranní rituál všedních dnů
Snídaně a ranní přehled s ČT 24. V Praze se bez toho neobejdu. A když nejsem v Praze, musím pořád mít ten čas na snídani a ranní posezení. Neumím vstát a vystřelit z domu.
12. Osvědčené trvalky mojí ledničky a spíže
Já mám většinou lednici vymetenou a jsou v ní věci jen na tu snídani, protože domů chodím pozdě večer. Co by se dalo nazvat trvalkou, ale jen obrazně, je vanilková zmrzlina, ale ta v lednici opravdu dlouho nesetrvá.
13. Pitný režim + doplňky stravy
Litry a litry vody. Mám pořád žízeň, takže mám neustále po ruce láhev neperlivé vody. Doplňky stravy momentálně nepoužívám žádné.
14. Moje kosmetická výbava
Ta je úplně jednoduchá. Nepoužívám žádné krémy, protože nesnáším mastné ruce. Jediný krém, který se zatnutýma zubama použiju, je opalovací krém. Takže do kosmetické výbavy bych zahrnul kartáček na zuby, všechny možné dentální nitě a mezizubní kartáčky a krém na holení s jalovcem, protože se jinak po všem osypu. A neměl bych zapomenout na deodorant.
15. Prodejny, kde rád nakupuji potraviny
Já moc nenakupuji. Snídám žitný chléb, který prodáváme v Energy Studiu a ovoce a zeleninu koupím vždycky někde na Vinohradech v malém obchůdku, kterých je tam spousta. Z velkých supermarketů mám tak trochu paniku.
16. Kavárna nebo hospůdka, kam se rád vracím
V Praze chodím rád do Aromi a do Positana. Obě jsou to italské restaurace, kde báječně vaří a vím, že se tam nespletu. Vzhledem k tomu, že jsme otevřeli druhé Energy Studio na Malé straně, jsem také našel svoji oblíbenou kavárnu Vescovi, která je přímo naproti stanici lanovky na Petřín. Je malinká, ale vaří tam nejlepší cappuccino v Praze.
17. Oblíbený recept na zdravé jídlo a jeho pravý opak (výživová vražda)
Já si ani nepamatuji, kdy jsem naposledy vařil. Dříve jsem vařil často, ale jsem takový technický typ, takže musím mít přesný recept, jinak jsem vedle. A dnes když vařím, tak salát a to vlastně nemá s vařením nic moc společného. Výživovou vraždu bych měl určitě v podobě sladkého, ale uvařit bych ho určitě neuměl.
18. Moje aktivity v druhé polovině roku 2009
Čeká mě docela dost práce. S vydáváním novin Get in Balance jsme si přidělali celoroční „radost“ a tak momentálně pracujeme na podzimním čísle. Čeká nás vydání dvou DVD. Jedno Vaška Krejčíka Wellness jóga Kondice a druhé Jana a Ivany Knaislových Jóga jako cesta za poznáním vlastního já. Největší část mého pracovního dne samozřejmě spolkne provoz obou Energy Studií. Na podzim mě čeká cvičební dovolená na Sardínii a několik kongresů v Čechách a na Slovensku. A protože Power Yoga Akademie akreditovala na Slovensku školící systém powerjógy, budu docela často na cestách.
19. Proč mám rád/a svou práci
Moje práce mě baví především z toho důvodu, že se mi podařilo obklopit se příjemnými a schopnými lidmi. Za svůj život jsem vystřídal spoustu zaměstnání a teprve posledních 5 let mohu tvrdit, že se do práce opravdu těším. Na začátku to byl koníček, který později nahradil moji původní profesi. Jsem rád, že má moje práce smysl. Pomáhá lidem psychicky i fyzicky. Není nic krásnějšího, než slyšet, že jsem někomu zpříjemnil den.
20. Vzkaz čtenářům Aerobic.cz
Žijte naplno!
foto: archiv Jakuba Šambergera a nakladatelství JOTA (průvodce) – 18. 08. 2009, 19.49:28