Nejlepší biftek: Víte, jaké používat zbraně proti tasemnici bezbranné, která v něm může číhat?
Představa jakéhokoliv cizopasníka v útrobách není pěkná. Přestože na severní Moravě bylo nakaženo zhruba 10 lidí, lze konstatovat, že výskyt tasemnic u člověka za poslední léta významně klesá.
U skotu se výskyt infekčních stádií tasemnice bezbranné (tzv. cysticerků, česky boubelů nebo uhrů) dlouhodobě sleduje při veterinární prohlídce masa na jatkách. U každého poraženého kusu se po naříznutí hojně prokrvený svalových partií, tj. zejména žvýkačů a srdce, hledají makroskopicky viditelné bělavé měchýřky (cysticerky, boubele, uhry). Doposud není k dispozici metoda citlivější, nicméně je doporučena evropskou legislativou a je používána pro monitoring výskytu cysticerkózy skotu ve všech zemích EU (nařízení EC 854/2004).
U současného výskytu, prakticky v jednom okrese, na Opavsku, se hovoří, že zdrojem infekce tasemnicí bylo požití syrového hovězího masa ve formě tatarského bifteku.Mělo jít o tasemnici Taeniasaginata (česky tasemnice bezbranná, tzn.je beze „zbraní“, tj. bez háčků na hlavičce).
Státní veterinární správa obdržela informaci o nakažení tasemnicí u několika lidí od Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje s tím, že bylo na základě sdělení postižených lidí vysloveno podezření, které nyní místně příslušná krajská veterinární správa pro Moravskoslezský kraj prověřuje.
Jak připravit bezpečný biftek?
Nikdy není možné riziko nákazy prostřednictvím syrového masa zcela vyloučit!
Pokud si někdo chce na syrovém tatarském bifteku pochutnat, musí být maso škrábané, přičemž se případně se vyskytnuvší boubele naruší a nejsou již člověku nebezpečné. Pokud pak jde o mleté hovězí maso, lze jako jistotu doporučit si takovouto surovinu nechat v mrazničce několik dní přemrznout.
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.
Nejčtenější články na téma Výživa:
- Nejlepší snídani na světě vám připraví Mixit
- Šílené diety, které jsme schopni podstoupit, abychom zhubli
- Jak využít v kuchyni mošt a zpestřit si tímto lahodným mokem některé pokrmy
- Markéta: Jak jsem vylaďovala postavu s Nutrendem
- Když víte, co jíte… A když sušenky pomáhají dětem!
- Výživa vrcholových sportovců
- Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.: Žereme moc
- Historie jogurtů a probiotik
- David Holzer pro Mistry s mistry: Jak má vypadat výživa (nejen) sportujících dětí
- Jídelníček sportujících dětí
- Jak to udělat, aby děti jedly rády ryby
- Sukralóza – sladidlo nové generace
- Letní dovolená: Jak správně jíst radí Marek Janota, výživový poradce a sportovní dietolog z Centra funkčního pohybu Daniela Mullera
- Chřest: Tipy do kuchyně
- Mýty o 100% džusech
- Co vše víte o sacharidech?
- Ocet pro chuť i zdraví
- Vařte s vášní: Čtenářky Aerobic.cz opět testovaly pomocníky do kuchyně od Tchibo
- Díky společnosti REJ víte, co jíte
- Povědomí o kvalitě 100% džusů v obchodech se stále zvyšuje, také pyré upevňuje svou pozici.
text: zdroj: Josef Duben, tisk. mluvčí SVS – 13. 04. 2013, 16.22:12