Nejlepší vánoční cukroví - trochu netradičně
Vánoční cukroví džemové koláčky – Jam Tart
Ingredience:
250 g hladké mouky
100 g másla
špetka soli
2-3 lžíce studené vody
jahodový či meruňkový džem Schwartau
máslo na vymazání
formičky - košíčky
Postup:
1) Mouku, máslo a sůl nasypte do mísy.
2) Co nejrychleji zpracujte rukama v těsto (drobenku). Přidejte do ni vodu (můžete si pomoci nožem). Pokud je směs příliš suchá, přidejte lžíci vody.
3) Zabalte těsto do folie a dejte na 30 minut do lednice.
4) Na pomoučeném vále rozválejte těsto na cca 0,5 cm tloušťky. Vykrajujte kolečka – (sklenkou, tvořítkem) tak, aby byla o trochu větší než průměr košíčku.
5) Kolečka z těsta pak vtiskněte do košíčků, které jste vymazali trochou másla. Do nich pak dejte lžičku džemu, ale pozor, abyste ho tam nedali moc (džem by vytekl během pečení).
6) Pečte v předehřáté formě (180 stupňů) cca 15 minut, aby byly košíčky dozlatova. Pak je nechte vychladnout a vyndejte z formiček.
text: Schwartau – 30. 11. 2011, 21.50:07