čtenář nepřihlášen přihlásit se registrovat se informace |
Vlastní vyhledávání
|
Nepleťte si laktózovou intoleranci s alergií na mlékoMléko a mléčné výrobky jsou vhodnými potravinami téměř pro všechny věkové skupiny. Určitá omezení přináší nepříjemnost zvaná laktózová intolerance, o něco horší to mají lidí trpící alergií na bílkovinu kravského mléka. Ale pozor, nesmíte si tato dvě omezení plést!
Nesnášenlivost mléčného cukru – některé mléčné výrobky anoPokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu. Tato tzv. laktózová intolerance se vyskytuje v průměru jen asi u cca 8-10 % Evropanů. „Postižení jedinci mají nedostatek enzymu laktázy a nejsou schopni zpracovat a vstřebat mléčný cukr – laktózu,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., v rámci projektu Bílé plus.„Činností střevních bakterií nestrávená laktóza kvasí a dochází k nadměrné produkci plynů. Důsledkem jsou bolesti břicha, nadýmání a průjmy.“ Jaká jsou tedy výživová doporučení?„Především záleží na stupni intolerance, resp. tolerance laktózy. Jsou lidé, kteří reagují nepříznivě již na stopy laktózy, např. v lécích. Potíže jim vyvolá několik soust smetanové zmrzliny. Většina osob však dobře snáší malé dávky laktózy (6-12 g). Zpravidla je nutné vyřadit zcela mléko, ale tolerované bývají zakysané mléčné výrobky (jogurty, zákysy, podmáslí, kefíry), u nichž je díky bakteriím mléčného kvašení snížen obsah laktózy o 20-50 %. U sýrů zrajících (zejména polotvrdých a tvrdých)je laktóza také z větší části téměř rozštěpena,“objasňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus.
„Doporučená dávka laktázových tablet je individuální, závisí na typu výrobku. V průměru si člověk vezme 1-3 tablety před nebo během jídla obsahujícího laktózu. Celkově během dne ne však více než 13 tablet,“ doplňuje Karolína Hlavatá. Specifickou situací je tzv. laktózová intolerance přechodná, získaná. K té dochází nejčastěji při narušení střevní mikroflóry po podávání antibiotik nebo po prodělaném střevním infekčním onemocnění. Obvykle trvá 1-3 týdny, dokud se střeva nezahojí. Alergie na bílkovinu kravského mléka – vyloučení produktů z kravského mlékaTato nemoc se oproti laktózové intoleranci řadí mezi potravinové alergie a patří mezi nejrozšířenější. Jedná se o nepřiměřenou reakci imunitního systému a potíže vyvolá i velmi malé množství mléčné bílkoviny. Nejčastěji se objevuje u kojenců – v 95 % případů se objeví v prvním roce života dítěte, naprostá většina dokonce během prvních čtyř měsíců. Postiženo bývá asi 2 -5 % kojenců. U devíti z deseti pacientů tato alergie vymizí do tří let. V naší populaci je takto postiženo cca 1,5 – 2,0% osob.
„Většina alergiků nesnáší bílkovinou frakciαS1 kasein, která je významně zastoupena právě v kravském mléce, ale naopak v kozím mléce je její obsah minimální. Proto může i kozí mléko v některých případech těmto osobám vyhovovat. Alergie na další bílkovinnou frakcí αS2 kasein či na frakci βS bývá obvykle méně častá,“ konkretizuje Ing. Jiří Kopáček, CSc.
Co tedy jíst?„Mléko představuje komplexní potravinu plnou nepostradatelných živin od bílkovin, přes vitamíny po stopové prvky. Je třeba se zaměřit na jeho náhrady. U malých dětí se jedná o speciálně upravená mléka s hydrolyzovanou bílkovinou kravského mléka. Dále by lidé s alergií na mléčnou bílkovinu neměli zapomínat na doplňování bílkovin z masa, vajec, ryb, rostlinných zdrojů bílkovin (obiloviny, luštěniny, semena) a popř. dodávat i vápník v tabletách,“ uzavírá PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. Více zajímavých informací naleznete na www.bileplus.eu.
23. 08. 2016, 15.51:49
|
|