Osvěžte se v létě mlékem a mléčnými výrobky
Léto už je skoro ve své půlce. Určitě jste si všimli, že se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát.
V těchto dnech nejspíše v našich jídelníčcích převládá ovoce a zelenina. „Neměli bychom se ale bát do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus.
Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. „Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry,“ pokračuje odbornice.
Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo. „Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek. Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na náš organismus,“ zmiňuje Karolína Hlavatá.
Přednosti mléka a mléčných výrobků:
• Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek
• Zlepšuje funkci štítné žlázy
• Prevence osteoporózy
• Zlepšuje proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů
• Správný vývoj kostry
• Podporuje správný růst a aktivitu prospěšných bakterií
• Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí
• Součást redukčního programu
Už jen z těchto důvodů patří mléko a mléčné výrobky i do našeho „letního“ jídelníčku. Co všechno dokážeme s produkty z mléka vykouzlit?
• Koktejly
• Zmrzlinu
• Dezerty
• Dresinky
• Lehké pomazánky
• Grilovací omáčky
Recept na malinové osvěžení (pro 3 osoby)
Ingredience:
200 g malin
0,4 l mléka
1 lžíce cukru
2 kopečky vanilkové zmrzliny
Lístky meduňky nebo máty na ozdobu
Maliny na ozdobu
Postup:
1. Maliny omyjeme a mixujeme společně s mlékem a cukrem (cca minutu).
2. Přidáme zmrzlinu a ještě krátce mixujeme.
3. Podáváme ozdobené lístky máty nebo meduňky a kousky nakrájených malin.
Koktejl s citrónovou šťávou
Ingredience:
1 citron
1 limeta
0,3 l mléka
100 g bílého jogurtu
1 vanilinový cukr
Postup:
1. Opláchneme limetu a citron a vymačkáme z nich šťávu.
2. Rozmixujeme je společně s mlékem, jogurtem a cukrem.
3. Podáváme ve skleničkách.
Tip: Pokud použijeme pouze smetanový jogurt, přidáme lžíci moučkového cukru a necháme zmrazit, získáme výbornou citrónovou zmrzlinu.
Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.
28. 07. 2016, 21.32:47