Poplašná zpráva poškozuje zdraví spotřebitelů
Zavádějící článek s názvem „Odborníci: Margaríny hrozí rakovinou“ se objevil 6. března 2008 v periodiku Deník a byl převzat dalšími médii, včetně internetových. Vyvolal okamžitou reakci v řadách těch, kteří se problematikou výživy a prevence civilizačních onemocnění dlouhodobě a seriozně zabývají.
„Uvedený článek mne velmi rozzlobil už svým nadpisem. Uvádí, že odborníci spojují margarín s rakovinou, nicméně obsah článku vůbec neodpovídá názvu. Materiál obsahuje mnoho zavádějících a nepravdivých údajů v neprospěch rostlinných tuků (a tím i olejů) ve výživě. Je pro mne neuvěřitelné, že takto neseriozní článek mohou převzít i další celostátní média. Informace v něm zveřejněné bezesporu působí na laickou populaci jako poplašná zpráva,“ uvedla Tamara Starnovská, místopředsedkyně Fóra zdravé výživy. Vyznění popírá seriozní informace, které dlouhodobě Fórum zdravé výživy (FZV) a ostatní odborníci v oblasti výživy a prevence KVO publikují. Tím je v rozporu se snahou o zlepšení zdraví a stravovacích návyků české populace. „Jako místopředsedkyně Sekce nutričních terapeutů České asociace sester (ČAS) mohu také jednoznačně odmítnout informaci, že rostlinné tuky jsou zcela vyloučeny ze stravy v nemocnicích – je tomu právě naopak,“ dodala.
Článek s tvrzeními, která jsou lživá a nepravdivá, spojuje margaríny s rakovinou. Konstatování se opírá o studii, která nebyla odborníky ani na domácích ani na světových fórech díky způsobu jejího provedení akceptována. Nicméně v článku uváděné zjednodušení, že margaríny hrozí rakovinou, musí každý alespoň trochu orientovaný odborník či spotřebitel jednoznačně odmítnout. Argumenty, které jsou citovány z japonské studie, vůbec nesouvisí s margaríny. Pokud by tyto argumenty byly pravdivé, některé oleje (zcela přirozeného původu, např. slunečnicový olej) by musely být okamžitě stáhnuty z trhu.
Nelze také opominout, že rakovinou zpravidla mnohem víc něž určitá konkrétní potravina hrozí nesprávné složení stravy. Pokud se člověk přejídá, má nadbytečný příjem energie a nedostatek pohybu, vzniká obezita. Ta je jednoznačně rizikovým faktorem pro vznik některých nádorů, podobně jako nedostatek ochranných faktorů ve výživě či nevhodná kuchyňská úprava stravy.
Jako nevýhoda rostlinných tuků je prezentována skutečnost, že „příliš“ snižují cholesterol v těle. Toto tvrzení zní paradoxně v zemi, kde více než polovina obyvatel umírá na kardiovaskulární onemocnění (KVO) a každý druhý má zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Znamená to, že odborníci, kteří snižují cholesterol prostřednictvím léků dle tohoto článku svým pacientům škodí? Autor článku také opomněl fakt, že tělo si cholesterol vytváří samo.
Jádrem zmiňovaného článku jsou nepřesné informace, založené na odborné tematice trans mastných kyselin (TFA). Ty se v margarínech na našem trhu objevují skoro ve všech případech ve STOPOVÉM množství. Naopak, v článku vyzdvihované máslo obsahuje těchto kyselin až 5 %, na což autor článku
i odbornice v něm citovaná zřejmě účelově pozapomněli. „Nelze než souhlasit s tvrzením, že nadměrné množství TFA je pro člověka škodlivé,“ uvedl MUDr. Pavel Dlouhý, odborník z Ústavu výživy 3. lékařské fakulty UK a člen prezídia Společnosti pro výživu. „Zatímco moderní margaríny obsahují pouze nevýznamné stopy TFA a ze zdravotního hlediska mají spektrum mastných kyselin výhodnější než máslo, problémem mohou být úplně jiné potravinářské výrobky. Vysoký obsah TFA může být v levných čokoládách, polevách, hranolcích, trvanlivém i jemném pečivu, v závislosti na použitých surovinách. Bohužel se navzdory naší snaze zatím nepodařilo prosadit závazné limity ani povinnost značení TFA na obalech potravin, běžnou v USA či Kanadě,“ doplnil MUDr. Dlouhý.
text: Tamara Starnovská/ Fórum zdravé výživy – 07. 03. 2008, 21.37:12