Přehled správné teploty vín pro servírování
S vínem se musí umět zacházet, otevřít jej při správné teplotě, odhadnout dobu dekantace před konzumací a v neposlední řadě zvolit správný typ sklenky a samozřejmě i pokrm.
Druh vína | Doporučená teplota |
Sekty, šumivá, Champagne | 6 – 9°C |
Suchá bílá vína, mladá a růžová, polosladká a sladká | 9 – 11°C |
Mladá červená, lehká a ovocná | 10 – 12°C |
Velká, silná bílá vína | 10 – 12°C |
Elegantní červená | 12 – 14°C |
Velká těžká červená | 14 – 16°C |
Červená s vysokým taninem | 18 – 20°C |
Likérová vína, portská, Sherry | 13 – 15°C |
Nezapomínejte, že po nalití do sklenice teplota vína stoupne až o 2°C.
„Bílá a růžová vína suchá, polosladká i sladká si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Velká silná bílá vína podávejte při teplotě 8 až 10 °C. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, které zrály delší dobu v sudech, doporučuji také zvážit jejich dekantaci. Víno se pak rozevře a nabídne vám všechny své chutě a vůně,“ říká Filip Jantač z Global Wines.
30. 11. 2014, 12.28:41