Recepty na pokrmy s vysokým obsahem vápníku
Banánový koktejl
350 g, 1162 kJ, 11,6 g bílkovin, 5,7 g tuků, 45,2 g sacharidů, 380 mg vápníku
1 menší banán, 150 ml mléka, 100 g bílého jogurtu, 10 g medu
Postup: Banán nakrájíme na kousky a společně s mlékem a jogurtem umixujeme. Dochutíme medem.
Tvarohový dezert s jahodami
300 g, 1610 kJ, 15,2 g bílkovin, 12,7 g tuků, 51,6 g sacharidů, 364 mg vápníku
200 ml mléka, 50 g měkkého tučného tvarohu, 10 g vanilkového pudinkového prášku, 150 g jahod, cukr
Postup: Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, necháme zchladnout a poté do něj zašleháme tvaroh. Osladíme podle chuti. Do skleněné misky dáváme střídavě vrstvu jahod a pudinkového krému. Ozdobíme lístkem máty.
Švédský sýrový salát
330 g, 1548 kJ, 34,4 g bílkovin, 21,1 g tuků, 11 sacharidů, 836 mg vápníku
100 g ředkviček, 50 g červené papriky, 1 bílek, 50 g bílého jogurtu, 50 g sýra Eidam, 50 g sýra Gouda, sůl, pažitka, citrónová šťáva
Postup: zeleninu omyjeme a nakrájíme. Uvařený bílek nasekáme, sýry nakrájíme na kousky nebo na nudličky. Vše smícháme s jogurtem, osolíme a dochutíme citrónovou šťávou. Necháme vychladit a před podáním posypeme nasekanou pažitkou. Podáváme s rozpečeným bílým pečivem.
Řecký salát
420 g, 1793 kJ, 15,3 g bílkovin, 35,3 g tuků, 13,4 g sacharidů, 646 mg vápníku
100 g rajčete, 100 g papriky, 100 g okurky, 10 g černých oliv, 100 g sýra Feta nebo Balkán, 10 g olivového oleje, sušený rozmarýn
Postup: zeleninu omyjeme a nakrájíme, pokapeme olivovým olejem a posypeme sušeným rozmarýnem. Navrch dáme na kousky nakrájený sýr Feta a podáváme s dalamánkem.
07. 01. 2012, 19.59:09