Rýžové recepty Emanuela Ridiho
Rizoto s houbami - Risotto con funghi
Na 4 porce:
• 150g másla
• 100 ml oleje
• 1 menší cibule
• 320 g rýže carnaroli
• 2 dl suchého bílého vína
• 4 lžíce strouhaného parmazánu
• mořská sůl dle chuti
• zeleninový vývar (připravený ze 2 kalíšků Knorr Bohatý bujón zeleninový)
• 60 g sušených hub, nejlépe hříbků
• hrst nasekané petrželové natě
Houby namočíme na 30 minut do vody. V hrnci rozpustíme máslo s trochou olivového oleje a na mírném ohni zpěníme nakrájenou cibuli. Přisypeme rýži a dobře promícháme, podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme okapané houby a víno. Rizoto zjemníme kouskem másla, posypeme parmazánem, osolíme, vše dobře promícháme a nakonec ozdobíme nasekanou petrželovou natí.
Rizoto po farmářsku- Risotto del fattore
Na 4 porce:
• 320 g rýže carnaroli
• 6 ks zeleného chřestu
• 150 g cukrového hrášku
• 150 g fazolových lusků
• 2 dl bílého vína
• zeleninový vývar (připravený ze 2 kalíšků Knorr Bohatý bujón zeleninový)
• strouhaný parmazán
• šalotka
• petrželka
• máta
• olej extra virgin
• sůl dle chuti
V hrnci na oleji osmažíme na jemno nakrájenou šalotku, přisypeme rýži a zalijeme bílým vínem. Postupně přiléváme vývar. Chřest, fazolky i lusky nakrájíme na stejně velké kusy a přidáme k rýži. Pomalu vaříme asi 20 minut. Na závěr přidáme nasekanou petrželku a mátu. Podle chuti dosolíme, zasypeme parmazánem a můžeme podávat.
Asi jste si všimli, že v obou případech se používají kalíšky bujónu Knorr. Jsou mi sympatičtější než ty klasické kostky (nevím proč, ale vždy mi nějak vadily) a používám je také na rychlou mrkvovou polévku. Jak na to? Když opravdu nestíháte, povaříte ve vodě zmraženou mrkev, přidáte Knorr Bohatý bujón kuřecí (nebo jakýkoliv jiný, který máte doma). Pak už jen rozmixovat a na talíři přidat pořádnou lžíci dobrého jogurtu nebo kysané smetany. Geniální, ne? Doufám, že za to dostanu nějaké ocenění :-)
Marcela, Aerobic.cz
P.S. A ten Emanuele je vážně sympaťák. Mám ho podepsaného v kuchařce, ale o té polévce ať se raději nedoví :-)
09. 01. 2014, 19.24:39