Svačinky, které děti baví a obohatí je
Co by všechno měla obsahovat vyvážená strava našich nejmenších? „V období dětství a dospívání je zvlášť důležitý dostatek vápníku, protože kost dosahuje svého maxima (jak objemu, tak kvality) kolem 20. roku života. Co si tedy do té doby „nastřádáme“, ve stáří jako když najdeme. Pravidelná konzumace mléka a mléčných výrobků v dětství a dospívání pomáhá splnit výživové požadavky pro daný věk a celkově zvyšuje kvalitu a pestrost stravy,“ zmiňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus.
V případě, že dítě trpí alergií na mléčnou bílkovinu, je potřeba všechny mléčné výrobky z jídelníčku vyřadit, včetně másla. K doplnění bílkovin a vápníku je třeba hledat jiné zdroje (sojové, ořechové nebo obilninové nápoje), dostatečně často zařazovat ryby, libové maso, luštěniny.
„U dětí laktózově intolerantních můžeme bez obav podávat bezlaktózové mléčné výrobky nebo tvrdé sýry. Vždy záleží na stupni intolerance. Někteří dobře tolerují zakysané mléčné výrobky nebo tvarohy, jiní nesnáší laktózu ani v léku. Pro zmírnění potíží po požití mléka je možné využívat laktázové tablety.“
Tipy na mléčné svačinky:
1) mléčné koktejly
- využít můžeme mléko, zakysané mléko, tvaroh, jogurt a samozřejmě ovoce, př. mléko s banánem/malinami/jahodami/ananasem
- obměnou je přídavek jogurtu, pro zvýšení obsahu bílkovin lžíce tvarohu
- základem pro shaky může být i ovoce, mléčný výrobek se přidává v podobě menšího množství tvarohu nebo jogurtu (př. ½ banánu, ½ oloupaného manga, voda, 2 lžíce bílého jogurtu, lžička sušených klíčků)
- pro zvýšení nutriční hodnoty nápoje můžeme přidat nastrouhané ořechy, semínka, strouhanou čokoládu
2) mléčné dezerty
- základem může být tvaroh s ricottou, navrch horké ovoce (př. 1 tvaroh, 1 ricotta, vanilkový cukr, rozšlehat, navrch horké borůvky s trochou cukru)
- ovoce/ovocný salát se zakysanou smetanou/šlehačkou
- kombinace pudinku a tvarohu, tvaroh se želatinou - tato náplň je ideální pro lehké dorty, ať už z piškotů nebo z piškotového těsta
- lze využít i tučnější výrobky, např. mascarpone, žervé, lučinu.
3) tvarohové pomazánky v kombinaci s ovocem nebo zeleninou
- variant je mnoho, na pomazánky se hodí i žervé, lučina (př. 1 lučina, 2 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce tvarohu, uvařený žloutek, ryby ve vlastní šťávě. Vše promícháme, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, vaječný bílek a okurku. Dochutíme solí a citronovou šťávou.)
4) tvarohové buchty, koláče (př. rychlý tvarohový koláč: 2 polotučné tvarohy, 1 zakysaná smetana, ½ hrnku mléka, 1 pudinkový prášek, vanilkový cukr, 1/3 hrnku moučkového cukru, 200 g drobného ovoce nebo jahod. Na žmolenku: hrnek polohrubé mouky, max. ½ hrnku cukru, ¾ prášku do pečiva, 120 g másla. Polovinu žmolenky nasypeme do pekáče, navrstvíme tvarohovou směs, navrch nasypeme zbytek žmolenky. Pečeme na 175 °C, dokud povrch koláče nezrůžoví.)
5) na mléko, tvaroh nebo jogurt nezapomínáme ani při přípravě obilninových kaší - obohacení stačí jedna lžíce.
text: Bílé plus – 02. 09. 2014, 21.09:12