čtenář nepřihlášen přihlásit se registrovat se informace |
Vlastní vyhledávání
|
Test nealko nápojů: Nealko pivo svým složením z hlediska obsahu aditiv a cukru vyhrálo na plné čářeBez vody si jistě nedovedeme představit život. Většina z nás nějaké tekutiny během dne vypije. Otázkou je co a v jakém množství. Velká část dnešní populace a bohužel i děti jsou doslova “závislí” na sladkých nebo ochucených nápojích. Velmi jim to chutná a nedovedou si představit, že by se tohoto druhu pití vzdali. Čím to je? Může za to přidaný cukr nebo umělá sladidla? Proč lidi nepijí čistou neperlivou vodu? A jak je to s nealko pivem? Pojďme si ukázat, jak si stojí vybrané nápoje. Podrobil jsem je malému testu z hlediska obsahu cukrů, a aditiv. Jako hlavní parametry jsem vzal obsah aditiv (přidané látky, některé mají i známé označení “éčka”) a přidaných cukrů.
Vědecká veřejnost se shoduje, že závislost na sladkém je srovnatelná se závislostí na alkoholu, na tabáku nebo drogách. Škody, které páchá přidaný cukr (a jeho “bratříčci” jako glukózo-fruktózový sirup a fruktózový sirup) a umělá sladidla (hlavně aspartam, cyklamáty, acesulfam a sukralóza) v nápojích i potravinách na lidském těle jsou katastrofické. Bohužel existují “různé rádoby studie”, které výše uvedená umělá sladidla nepovažují za zdravotně závadné. A tak je to stále v nápojích povoleno. Škodlivost aditiv: Nejhorší aditiva v nápojích:Cukr = Řepný cukr (sacharóza) patří mezi disacharidy. Skládá se ze dvou jednodušších cukrů. Z glukózy (hroznový cukr) a fruktózy (ovocný cukr). Konzumace těchto cukrů vede k obezitě, k rozvoji cukrovky, rozvoji plísní v těle a také demineralizaci organismu. Pokud konzumujete potraviny s obsahem této složky “cukr”, pak se dostáváte do začarovaného kruhu, protože budete mít stále větší a větší potřebu konzumovat jídla i nápoje s obsahem této látky. To pak má horší a horší dopad na zdraví, vitalitu I štíhlost. Fruktózový sirup = koncentrovaná fruktóza je velmi nebezpečná. Jak jsme již uvedli, přeměňuje se v játrech na tuk, „obaluje“ jednotlivé orgány tukem, což je nejvíce nebezpečné. Při konzumaci fruktózy se ovlivňuje část mozku, která je zodpovědná za stupeň sytosti. Fruktóza podporuje přejídání a neustálou chuť k jídlu. Velmi nevhodné pro tělo. Cyklamát sodný = umělé sladidlo, které je má až 40x vyšší sladivost než běžný cukr. Zvyšuje chuť k jídlu, stimuluje ukládání tukových zásob. Acesulfam K = toto umělé sladidlo je spojováno s problémy s ledvinami.Velmi zvyšuje chuť k jídlu a stimuluje ukládání tukových zásob. Výsledky- porovnání z hlediska obsahu cukru:Nápoj cukry Pokud bychom porovnávali nápoje jen podle jednoho parametru a tím je obsah přidaného cukru, pak by to vyhrála Cocacolazero a na druhém místě by bylo nealko pivo. Takto to porovnává většina lidí, kdy hodnotí jen obsah cukrů. Ale je velmi nutné se podívat i na jiné hodnotící parametry a tím je obsah dalších aditiv. Mám tím na mysli hlavně umělá sladidla, barviva a další látky. V tom se bohužel většina lidí nevyzná, proto to neřeší. Hodnocení nápojů i z hlediska dalších parametrů: Nealko pivo svým složením z hlediska obsahu aditiv a cukru vyhrálo na plné čáře. Dovolil bych si tvrdit, že jiný nápoj bych z dané skupiny nepil. Neperlivou čistou vodu jsem netestoval. (tu bych pil nejvíce, ale to nebylo obsahem testu) Na druhém místě se umístila Magnesia red. Velké úskalí ochucených sladkých minerálních vod je v tom, že tohoto nápoje lidí vypijí během dne hodně, protože to považují za “normální pitný režim”. Obsah cukru je sice vice než poloviční než u jiných sladkých kolových vod, ale také toho lidé vypijí nepoměrně vice. Takže dopad na zdraví a rozvoj obezity je také nemalý. Na poslední místo jsem dal nápoj cocacolazero. Neboli kolový nápoj s nulovým obsahem cukru, ale s přidanými umělými sladidly jako je aspartame, acesulfam k a cyklamáty. Toto složení má na zdraví člověka mnohem horší dopad – jak se shodují vědci – než přidaný cukr v jiných nápojích. text: Autorem testu je výživový specialista a kouč Ing. Martin Škába, foto: FleishmanHillard – 26. 08. 2015, 23.18:19
|
|