Tipy na dopolední svačiny (nejen pro děti)
1. Obložený sendvič se sýrem a šunkou 1 300 kJ
2 plátky slunečnicového chleba
10 g rostlinného tuku
30 g kuřecí šunky
30 g eidam 45%
Zelenina na ozdobu: rajče, salátová okurka, list ledového salátu.
Plátky chleba potřeme rostlinným tukem, jeden z nich obložíme šunkou a sýrem, přidáme zeleninu a přiklopíme druhým plátkem.
2. Toast se sýrem Cottage 1 100 kJ
2 plátky toastového chleba
50 g sýra Cottage
10 g rostlinného tuku
½ svazku ředkviček
Cottage smícháme s rostlinným tukem a nasekanými ředkvičkami a výslednou směsí potřeme toastový chléb. Ozdobíme plátkem rajčete a zelenou petrželkou.
3. Sendvič s tvarohovou pomazánkou 1 310 kJ
2 plátky samožitného chleba, rajče
Na pomazánku: 20 gramů měkkého polotučného tvarohu, 20 gramů rostlinného tuku, 20 gramů rybího filetu (dušeného), 10 gramů červené kapie (nasekat do pomazánky)
Na ozdobu: salátová okurka, list čínského zelí, pažitka na posypání.
Rybí filet nakrájíme na malé kousky, smícháme s tvarohem, rostlinným tukem a kapií. Pomazánkou potřeme plátky chleba a obložíme zeleninou. Ke svačině přidáme ještě celé rajče.
4. Obložený sendvič s žervé 1 350 kJ
2 krajíce grahamového chleba
10 g rostlinného tuku
50 g žervé
30 g mrkve nastrouhané nahrubo
Na ozdobu: olivy, mladý pórek nebo jarní cibulka, nasekaná pažitka
Chléb namažeme rostlinným tukem a sýrem a posypeme nastrouhanou mrkví. Ozdobíme zeleninou.
5. Medový sendvič 1 300 kJ
1 vločková bulka (rozkrojená na 2 poloviny)
20 g rostlinného tuku
10 g medu
Na ozdobu: jahody, broskev, meruňky, meduňka
Rostlinný tuk smícháme s medem a natřeme na rozkrojenou bulku. Ozdobíme ovocem; můžeme použít např. jahody, broskev, meruňky a lísteček meduňky.
6. Sendvič zapečený s kuřecím masem a zeleninou 1 320 kJ
2 plátky tmavého toastového chleba
1 plátek dušených kuřecích prsou
10 g rostlinného tuku
Na ozdobu: list ledového salátu, černé olivy, salátová okurka, nasekaný libeček
Plátky chleba namažeme rostlinným tukem, proložíme kuřecím mase, olivami a zeleninou a zapečeme. Hotové posypeme nasekaným libečkem.
7. Ovocný sendvič 1 200 kJ
1 sójová bulka (rozkrojená na polovinu)
50 g tvarohu
1 lžička medu
½ lžičky ovesných vloček
½ lžičky nasekaných ořechů
½ lžíce nasekaného sušeného ovoce
Na ozdobu: jahody nakrájené na plátky, máta
Tvaroh smícháme s medem, ovesnými vločkami, ořechy a ovocem a natřeme na sójovou bulku. Na ozdobu použijeme jahody nakrájené na plátky a lístek máty peprné
8. Sendvič s vajíčkem 1 170 kJ
2 plátky celozrnného chleba
10 g rostlinného tuku
1 vejce uvařené natvrdo a nakrájené na kolečka
Na ozdobu: červená ředkvička, rajče, plátky cukety, nasekaný list čerstvého špenátu
Chléb namažeme rostlinným tukem, jeden plátek poklademe vejcem a ozdobíme zeleninou, přiklopíme druhým plátkem chleba.
9. Kaiserka se zeleninovým salátem 1 280 kJ
1 kaiserka (rozkrojená na polovinu)
10 g rostlinného tuku
Na salát: rajče, salátová okurka, zelená kapie, kukuřice, vařené červené fazole, ledový salát, brokolice, lžička olivového oleje
Obě poloviny kaiserky namažeme rostlinným tukem a navršíme na ně zeleninový salát (vnitřek kaiserky můžeme trochu zamáčknout, aby se salátu vešlo co nejvíce) a přiklopíme.
10. Královský sendvič – pro velké jedlíky 2 025 kJ
4 plátky bílého toastového chleba
20 g rostlinného tuku
20 g sýra Ementál
20 g šunky od kosti
20 g sýra žervé s pažitkou
20 g sýra Cottage
20 g pečené ryby
Na ozdobu: ledový nebo čínský salát, rajče, červená kapie, salátová okurka, jarní cibulka, kolečko citronu
Jeden plátek chleba potřeme rostlinným tukem, poklademe ementálem a proložíme zeleninou, na něj položíme druhý plátek chleba potřený rostlinným tukem, obložený šunku od kosti a proložený zeleninou, přidáme třetí plátek chleba potřený rostlinným tukem s plátkem pečené ryby (pokud je ryba tučnější nemusíme ani chléb tukem potírat), proložíme zeleninou, na něj položíme čtvrtý krajíc, potřeme sýrem Cottage a obložíme zeleninou. Celý sendvič potřeme nahoře sýrem žervé, posypeme bazalkou a navrch položíme slabé kolečko citronu.
Tip navíc: Znáte kaki? Dužina obsahuje velké množství vitamínu A, vlákniny, fosforu, magnesia, 80 % vody a až 20 % cukrů. Kaki posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže, pomáhá při srdečních problémech, podporuje zdravé a silné kosti. Pro vysoký obsah vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen a jako prevence proti skleróze, doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami. Díky vysokému obsahu pektinů, které regulují funkci střev, se toto ovoce často používá ve výživě malých dětí a pojídání kaki se doporučuje i maminkám v požehnaném stavu, neboť vitamin A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte.
text: Ve spolupráci s Quent s.r.o. (www.vyzivadeti.cz) a Acecoop, foto: ilustrační foto: WHIRPOOL a ANECOOP – 17. 11. 2007, 10.02:17