čtenář nepřihlášen přihlásit se registrovat se informace |
Vlastní vyhledávání
|
Více než třetina Čechů nepije mlékoPodle průzkumu společnosti Tetra Pak, významného světového výrobce nápojových kartonových obalů, který realizoval začátkem roku spolu s agenturou STEM/MARK, celých 36 % Čechů nepije pravidelně mléko, z toho 28 % nepije mléko vůbec. K mléku se vztahuje celá řada mylných názorů: třetina populace si myslí (27 %), že odborníci považují mléko za nezdravé a těžce stravitelné. Tři čtvrtiny Čechů (74 %) si myslí, že trvanlivé mléko obsahuje konzervanty. Velmi rozšířený je také názor, že mléko v obchodě je ředěné vodou. Rozšíření mylných názorů je podle odborníků na výživu alarmující. „Výsledky průzkumu nás překvapily. Téměř čtyřicet procent dotázaných nepije mléko pravidelně, z toho 28 % nepije mléko vůbec. Zamysleli jsme se nad tím, proč je postoj k mléku negativní, ačkoli mléko je všeobecně odborníky doporučováno jako nutričně hodnotná a zdraví prospěšná potravina,“ říká Tamara Starnovská, nutriční terapeutka a členka Fóra zdravé výživy. Společnost Tetra Pak se ve svém průzkumu zaměřila na názory panující o mléce ve společnosti vzhledem k poměrně nízké spotřebě mléka na osobu u nás. Jak ukázaly výsledky, téměř třetina Čechů si myslí, že mléko není odborníky doporučováno, ačkoli ti se shodují na tom, že věda prokázala prospěšnost mléka pro jeho obsah vitamínů, minerálních látek a dalších významných nutrientů. Konzumaci mléka Tamara Starnovská nedoporučuje pouze osobám s alergií na mléčnou bílkovinu či intolerancí mléčného cukru, pro ostatní lidi je mléko naopak významným zdrojem hodnotných látek po celou dobu jejich života. Jak ukázal průzkum dále, celých 86 % populace zastává názor, že čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé. Ve společnosti panuje názor, že trvanlivé mléko obsahuje konzervanty. Ten zastává celých 74 % Čechů. Trvanlivé mléko v kartonových obalech společnosti Tetra Pak je však čistě přírodní a neobsahuje žádné chemické přísady. Je to především díky složení obalu se speciálními bariérovými vlastnostmi, který nepropouští kyslík a světlo, a díky tepelnému ošetření potravin metodou UHT, které spočívá ve velmi krátkém zahřátí na vysokou teplotu a následném rychlém ochlazení. Nápoje ošetřené touto tepelnou metodou si uchovávají dlouhodobě stabilní kvalitu. Navíc mohou být skladovány při pokojové teplotě a odpadá náročné chlazení, jak při distribuci a manipulaci, tak i skladování. Zárukou kvality je pečeť „Chráníme dobré“ na kartonových obalech od firmy Tetra Pak. Výčet všech mýtů spolu s komentářem nutriční odbornice Tamary Starnovské najdete na webových stránkách www.bezkonzervantu.cz v rubrice Téma měsíce. Na těchto stránkách také najdete souhrnný přehled konzervantů spolu s poradnou odborníka.
PASTERIZACE HOMOGENIZACE METODA TEPELNÉHO OŠETŘENÍ UHT TRVANLIVÉ MLÉKO MLÉKO S PRODLOUŽENOU TRVANLIVOSTÍ – ESL ČERSTVÉ MLÉKO – MLÉKO OD FARMÁŘŮ foto: Tetra Pak – 25. 03. 2008, 21.51:33
|
|