čtenář nepřihlášen přihlásit se registrovat se informace |
Vlastní vyhledávání
|
Výživa vrcholových sportovcůPro zajištění optimálního fungování organizmu musí být jak u sportovců, tak nesportovců zajištěna energetická rovnováha, tj. výdej = příjem. Pokud tato rovnice dlouhodobě neplatí, dochází v první fázi ke zhoršení regenerace organizmu a následně i k rozvoji trvalé únavy U vrcholových sportovců primárně sledujeme dosažení co nejlepšího sportovního výkonu, který je založen nejen na energetické rovnováze, ale také na co nejefektivnějším využití fyzických i psychických schopností sportovce. Proto se v rámci přípravy sestavuje tréninkový plán s přesným rozpisem fází tréninku, na jehož základě je spočten energetický výdej a ten je poté kompenzován sestavením odpovídajícího jídelníčku. Energetický výdej u vrcholového sportovce Polovinu úspěchu tvoří správně složený jídelníček Pro správné fungování organizmu je vedle celkového energetického příjmu stejně důležité i to, odkud energie pochází. To znamená zajištění správného rozložení živinových zdrojů nejenom energetických (bílkovin, tuků a sacharidů), ale také neenergetických (vody, vitaminů, minerálních a stopových prvků a dalších, jako například antioxidantů, fytolátek atd.). Pokud je ve stravě nadbytek tuků a naopak nedostatek sacharidů, může dojít k výraznějšímu vyčerpání využitelné energie (zásob glykogenu) a zároveň k nárůstu podílu tukové tkáně. Nedostatek tuků je vždy doprovázen zhoršením regenerace v důsledku energetického vyčerpání organizmu. Kritický nedostatek tuků může končit i hormonálními poruchami (časté je to u sportů jako moderní gymnastika či sportovní aerobik). Nadbytek či nevhodná skladba sacharidů může vést k tloustnutí a poklesu výkonnosti. Přebytek bílkovin organizmus nadměrně zatěžuje jednak svým energetickým zatížením, který musí organizmus vyložit na jejich zpracování, a dále může dojít k přetížení ledvin při odbourávání zplodin, vznikajících při přeměně bílkovin. Při nedostatku bílkovin dochází k úbytku aktivní svalové hmoty, který může přerůst až v trvalou únavu a poruchy imunity. Konkrétní množství a poměry jednotlivých živin vždy u sportovce ovlivňují faktory, jako jsou věk, váha, skladba těla a pohlaví sportovce, typ sportu, počet tréninkových hodin a jejich intenzita a samozřejmě také zdravotní stav. Příklad jídelníčku 25letého atleta Snídaně Výše zmíněný jídelníček v sobě obsahuje 4 000 kcal, což se pro lepší představu rovná 16 klasickým hamburgerům. Tato energetická potřeba není nijak extrémní. Existují i typy sportů (plavání, iron man), při nichž mají vrcholoví sportovci energetickou potřebu dvojnásobnou, tj. 8 000 kcal, nebo-li 33 400 kJ. text: Ing. Petr Havlíček, specialista na výživu sportovců – 20. 11. 2009, 19.31:10
|
|