Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Zimní nápoje z Trutnova

V mrazivých dnech se můžete inspirovat osvědčenými zahřívacími nápoji z Trutnova, který nemívá díky blízkosti Krkonoš o sněhovou nadílku nikdy nouzi a kde jsou lidé na mrazy vždy připraveni. Trutnovské hospůdky nabízejí jak zimní klasiku, tedy svařené víno, ale také nápoje s medovinou.

Tradiční zimní nápoje

Tradiční zimní nápoje

Krkonošská medovina 

Krkonošská medovina je tradiční krajovou „medicínou“, jež vzniká v malé obci Rudník nedaleko Vrchlabí z kvalitního krkonošského medu. Působí jako přírodní antibiotikum, mírní trávicí potíže a celkově posiluje organismus. Je možné ji přidávat do čaje, nebo v čisté podobě ohřát na teplotu mezi 50 – 60°C. Medovina by se nikdy neměla vařit, aby se nezničily její blahodárné složky. Horkou medovinu podáváme ve sklenici bez stopky nebo ve skleněném hrníčku.

Trutnovské medové jablko

Na přípravu potřebujeme:
1dcl jablečného džusu
1dcl medoviny
skořici
Do kastrůlku dáme jablečnou šťávu, přidáme kousek skořice a medovinu. Pomalu zahříváme, až je směs horká, dáváme však pozor, aby se nevařila.

Tradiční zimní nápoje

Trutnovská hrušková zázvoráda (nealko)

Na přípravu potřebujeme:
2 dl hruškového džusu
asi 2 cm zázvoru
mletá skořice

Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, přidáme do hruškového džusu a ohřejeme pod bod varu. Můžeme, avšak nemusíme přecedit a nalijeme do sklenice či hrníčku. Posypeme špetkou mleté skořice a podáváme.

Víte, že ... do Evropy se zázvor dostal s arabskými kupci, pravidelný obchod probíhal od 9. století? Od té doby se zázvor objevoval v receptech po celé Evropě. Používá se čerstvý, nakládaný nebo sušený a namletý. Pro své prohřívající účinky je vynikající jako přísada do zimních horkých nápojů.

Tradiční zimní nápoje

Co je medovina?

Medovina je alkoholický nápoj vzniklý kvašením roztoku medu a vody.  Patří mezi nejstarší alkoholické nápoje, určitě starší než pivo a víno. Vyráběla se ve všech civilizacích a na různých místech světa, není tedy typickým nápojem pouze Čechů nebo Keltů. Medovina byla od nejstarších dob považována za zdroj života, moudrosti, odvahy a síly a jako taková se přednostně podávala králům a hrdinům. Lidé věřili, že má účinky afrodiziaka. Vzhledem k tomu, že med byl vždy vzácnou surovinou, byla i medovina ve starověku a středověku určena především pro panovnické dvory, slavnostní příležitosti apod. Později se rozšířila i do měst, kde byly běžné šenky medné a vinné. Když Karel IV. zavedl u nás pěstování vinné révy, byla postupně medovina vytlačována vínem a také pivem. V posledních letech však její obliba opět stoupá.

 

foto: ilustrační foto P.G.Management, s. r. o. – 04. 02. 2012, 10.55:14

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu

TOPlist