Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Recepty

Jak využít v kuchyni mošt a zpestřit si tímto lahodným mokem některé pokrmy

TRHANÉ VEPŘOVÉ MASO PEČENÉ V MOŠTU


Základem každého chutného a zdravého jídla jsou kvalitní ingredience. Ty poznáte mj. podle značek kvality nacházející se na jejich obalech. Nejznámější z nich je např. Klasa, Regionální potravina nebo třeba tzv. biozebra.

TRHANÉ VEPŘOVÉ MASO PEČENÉ V MOŠTU

(20 min. + 4 hod. pečení)
Hledáte recept na oběd, kterým své hosty okouzlíte, ale zároveň nestrávíte hodiny v kuchyni? Pak je trhané vepřové ideální – upeče se v podstatě samo. Nejlépe chutná s kyselou okurkou a opečeným pečivem, třeba hamburgerovou bulkou.

Ingredience – 6 porcí:
•    800 g vepřové plece
•    250 ml jablečného moštu
•    2 stroužky česneku
•    1 menší cibule
•    5 lžiček mleté uzené papriky
•    pálivá paprika podle vlastní chuti
•    půl, pepř

Postup:
1.    Vepřové maso dostatečně osolte, opepřete a ochuťte uzenou i pálivou paprikou. Pokud má maso vyšší tukovou vrstvu, několikrát ji nařízněte.
2.    Vložte maso do pekáče, který lze přiklopit, a podlijte moštem.
3.    Do pekáče přidejte oloupané a rozdrcené stroužky česneku a nasekanou cibuli.
4.    Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 200 °C.  Pečte 30 min. a poté snižte teplotu na 150 °C.
5.    Pečte ještě 4 hodiny, nebo dokud se maso nebude rozpadat. V průběhu pečení maso občas přelijte moštem.
6.    Hotové maso vyjměte a vidličkou natrhejte na vlákna.
7.    Šťávu s česnekem a cibulí zredukujte, pokud to bude potřeba, a vmíchejte do masa.

MOŠTOVÁ BÁBOVKA

(20 min. + 40 min. pečení)
Věděli jste, že do bábovky můžete místo mléka nebo smetany použít jablečný mošt? Spolu se skořicí a strouhaným jablkem tvoří neodolatelnou podzimní kombinaci.

Ingredience – 12 porcí:
•    300 g polohrubé mouky
•    250 ml moštu
•    strouhaná kůra z 1 citronu
•    1 jablko
•    1 lžička skořice
•    3 vejce
•    100 g másla
•    1 kypřicí prášek do pečiva
•    100 g cukru krupice
•    1 vanilkový cukr

Postup:
1.    Formu na bábovku vymažte a vysypte hrubou moukou.
2.    V míse smíchejte mouku, citronovou kůru, skořici, cukr, vanilkový cukr
a jablko nastrouhané na hrubém struhadle.
3.    V druhé nádobě vyšlehejte vejce a vmíchejte k nim mošt a rozpuštěné máslo.
4.    Spojte obě části a vypracujte z nich hladké těsto. To vlijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, nebo dokud bábovka není hotová. To můžete vyzkoušet pomocí špejle.

SVAŘENÝ JABLEČNÝ MOŠT

(10 min.)
Recept na to, jak se zahřát uprostřed chladného týdne, je jednoduchý a navíc může být i docela zdravý. Svařte jablečný mošt s voňavým kořením a zázvorem! A pokud byste raději sáhli po něčem ostřejším, do verze pro dospělé můžete přidat kapku rumu.

Ingredience – 4 porce:
•    800 ml jablečného moštu
•    1 celá skořice
•    4 hřebíčky
•    2 cm čerstvého zázvoru
•    2 sáčky černého čaje
•    citron a jablko na podávání

Postup:
1.    Mošt nalijte do hrnce a přidejte skořici a hřebíček.
2.    Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte ho do moštu.
3.    Mošt přiveďte k varu a nechte 2 minuty vařit. Poté odstavte.
4.    Do moštu ponořte sáčky čaje a nechte asi 3 minuty louhovat. Poté je vyjměte a mošt sceďte.
5.    Svařený mošt rozdělte do 4 hrnků a podávejte s citronem a kouskem čerstvého jablka.

OVESNÁ KAŠE S JABLEČNÝM MOŠTEM

(10 min.)
Ovesná kaše, to je snídaňová klasika. My pro vás máme veganskou verzi s jablečným moštem, rozinkami, švestkami a křupavými plátky mandlí. Je hotová do deseti minut!

Ingredience – 1 porce:
•    60 g ovesných vloček
•    350 ml jablečného moštu
•    špetka mleté skořice
•    hrst rozinek
•    hrst plátků mandlí
•    švestky nebo jiné ovoce podle vlastní chuti

Postup:
1.    V hrnci smíchejte ovesné vločky s jablečným moštem.
2.    Na mírném stupni přiveďte směs k varu a za občasného míchání vařte asi 5 minut, nebo do změknutí vloček. Poté odstavte a nechte chvíli odpočinout.
3.    Do kaše vmíchejte skořici a nandejte ji na talíř nebo do misky.
4.    Porci dozdobte mandlemi, rozinkami a čerstvým ovocem.

 

foto: Akademiekvality.cz – 18. 10. 2017, 16.15:02

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu

TOPlist