Jak využít v kuchyni mošt a zpestřit si tímto lahodným mokem některé pokrmy
Základem každého chutného a zdravého jídla jsou kvalitní ingredience. Ty poznáte mj. podle značek kvality nacházející se na jejich obalech. Nejznámější z nich je např. Klasa, Regionální potravina nebo třeba tzv. biozebra.
TRHANÉ VEPŘOVÉ MASO PEČENÉ V MOŠTU
(20 min. + 4 hod. pečení)
Hledáte recept na oběd, kterým své hosty okouzlíte, ale zároveň nestrávíte hodiny v kuchyni? Pak je trhané vepřové ideální – upeče se v podstatě samo. Nejlépe chutná s kyselou okurkou a opečeným pečivem, třeba hamburgerovou bulkou.
Ingredience – 6 porcí:
• 800 g vepřové plece
• 250 ml jablečného moštu
• 2 stroužky česneku
• 1 menší cibule
• 5 lžiček mleté uzené papriky
• pálivá paprika podle vlastní chuti
• půl, pepř
Postup:
1. Vepřové maso dostatečně osolte, opepřete a ochuťte uzenou i pálivou paprikou. Pokud má maso vyšší tukovou vrstvu, několikrát ji nařízněte.
2. Vložte maso do pekáče, který lze přiklopit, a podlijte moštem.
3. Do pekáče přidejte oloupané a rozdrcené stroužky česneku a nasekanou cibuli.
4. Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 30 min. a poté snižte teplotu na 150 °C.
5. Pečte ještě 4 hodiny, nebo dokud se maso nebude rozpadat. V průběhu pečení maso občas přelijte moštem.
6. Hotové maso vyjměte a vidličkou natrhejte na vlákna.
7. Šťávu s česnekem a cibulí zredukujte, pokud to bude potřeba, a vmíchejte do masa.
MOŠTOVÁ BÁBOVKA
(20 min. + 40 min. pečení)
Věděli jste, že do bábovky můžete místo mléka nebo smetany použít jablečný mošt? Spolu se skořicí a strouhaným jablkem tvoří neodolatelnou podzimní kombinaci.
Ingredience – 12 porcí:
• 300 g polohrubé mouky
• 250 ml moštu
• strouhaná kůra z 1 citronu
• 1 jablko
• 1 lžička skořice
• 3 vejce
• 100 g másla
• 1 kypřicí prášek do pečiva
• 100 g cukru krupice
• 1 vanilkový cukr
Postup:
1. Formu na bábovku vymažte a vysypte hrubou moukou.
2. V míse smíchejte mouku, citronovou kůru, skořici, cukr, vanilkový cukr
a jablko nastrouhané na hrubém struhadle.
3. V druhé nádobě vyšlehejte vejce a vmíchejte k nim mošt a rozpuštěné máslo.
4. Spojte obě části a vypracujte z nich hladké těsto. To vlijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, nebo dokud bábovka není hotová. To můžete vyzkoušet pomocí špejle.
SVAŘENÝ JABLEČNÝ MOŠT
(10 min.)
Recept na to, jak se zahřát uprostřed chladného týdne, je jednoduchý a navíc může být i docela zdravý. Svařte jablečný mošt s voňavým kořením a zázvorem! A pokud byste raději sáhli po něčem ostřejším, do verze pro dospělé můžete přidat kapku rumu.
Ingredience – 4 porce:
• 800 ml jablečného moštu
• 1 celá skořice
• 4 hřebíčky
• 2 cm čerstvého zázvoru
• 2 sáčky černého čaje
• citron a jablko na podávání
Postup:
1. Mošt nalijte do hrnce a přidejte skořici a hřebíček.
2. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte ho do moštu.
3. Mošt přiveďte k varu a nechte 2 minuty vařit. Poté odstavte.
4. Do moštu ponořte sáčky čaje a nechte asi 3 minuty louhovat. Poté je vyjměte a mošt sceďte.
5. Svařený mošt rozdělte do 4 hrnků a podávejte s citronem a kouskem čerstvého jablka.
OVESNÁ KAŠE S JABLEČNÝM MOŠTEM
(10 min.)
Ovesná kaše, to je snídaňová klasika. My pro vás máme veganskou verzi s jablečným moštem, rozinkami, švestkami a křupavými plátky mandlí. Je hotová do deseti minut!
Ingredience – 1 porce:
• 60 g ovesných vloček
• 350 ml jablečného moštu
• špetka mleté skořice
• hrst rozinek
• hrst plátků mandlí
• švestky nebo jiné ovoce podle vlastní chuti
Postup:
1. V hrnci smíchejte ovesné vločky s jablečným moštem.
2. Na mírném stupni přiveďte směs k varu a za občasného míchání vařte asi 5 minut, nebo do změknutí vloček. Poté odstavte a nechte chvíli odpočinout.
3. Do kaše vmíchejte skořici a nandejte ji na talíř nebo do misky.
4. Porci dozdobte mandlemi, rozinkami a čerstvým ovocem.
foto: Akademiekvality.cz – 18. 10. 2017, 16.15:02