Recept pro uživatele aplikace Kalorické tabulky: Jednoduchá dýňová polévka, kterou zvládne úplně každý
Čas od času mi někdo napíše, proč už na Aerobic.cz nejsou moje vtipné úvodníky ze života pod zkratkou MM. Zde se tedy musím poděkovat. Nejen že si to někdo pamatuje, ale že mu navíc přišly vtipné.
A tak když jsem dnes připravovala status na facebook pro aplikaci Kaloricketabulky.cz, pro které zajišťuji obsah blogu, napadlo mě, že je to možná jedno z těch témat, které vás třeba pobaví (ale zároveň i tentokrát výjimečně obohatí o nový recept).
Tak jsem tedy tady s dalším úvodníkem...a receptem:
Dnes jsem vařila dýňovou polévku „codůmdal“. Pročetla jsem pár receptů na internetu a také trochu improvizovala, neboť nemám úplně dokonale vybavenou domácnost (řada ingrediencí mi chyběla). Ale protože výsledek byl výjimečně chutný, předávám dál. Příště už zase nechám slovo profesionálům v kuchyni ….
Základem byla jedna střední dýně Hokaido – země původu Rakousko, zakoupena v nejmenovaném řetězci. Tu jsem cíleně koupila, ale až doma začala řešit další přísady, takže to ze začátku trochu připomínalo povídání Jak si pejsek s kočičkou dělali dort. Ale naštěstí jsem zachovala klidnou hlavu, použila samé dobré věci a nikoho břicho nebolelo.
Ve většině receptů se píše, že se má dýně nakrájet. Já ale nemám ráda těžkou práci v kuchyni, takže jsem ji s vypětím všech sil JEN rozpůlila, vydlabala a dala na 40 minut pokapanou olivovým olejem - samozřejmě neoloupanou - péct do trouby (to mi ostatně před časem poradil můj trenér - díky bohu, že na tréninku víc mluvíme, než cvičíme). Do každé části dýně jsem ještě jako společnost pro ty osamělé půlky přidělila dva voňavé stroužky česneku. A nechala vše osudu…
Když se blížil čas, osmahla jsem na másle cibulku (přiměřeně). Zeleninový vývar, který se má do polévky dávat, jsem, světe, div se, nachystaný neměla, ale protože jsem si před tím dělala lavor zázvorového čaje z čerstvého kořene, tak jsem část přelila do hrnce na polévku, aby mělo dílo říz. A dolila vroucí vodou tak, aby kousky dýně byly ponořené.
- Z doporučovaného koření jsem doma našla jen dobromysl (oregano) a černý pepř (ten patří až nakonec).
Pěkně upečená dýně se krájela jako po másle, takže za chvíli už to v hrnci s cibulkou pěkně klokotalo. A po kuchyni se rozlévala vůně typu „tady se vaří něco dobrého“. Stačilo nechat projít varem, rozmixovat a dochutit. K tomu posloužilo lahůdkové droždí, které jsem si nedávno zakoupila, když jsem dělala článek se Zuzankou Švédovou, v domnění, že ho budu používat každý den.
Ještě sůl a pepř. A nahoru místo smetany bílý jogurt řeckého typu. Výtečná volba! Zelenou tečkou je pak snítka petržele.
Dobrou chuť, (ne)kuchařka Marcela
Nejčtenější úvodníky na Aerobic.cz:
- Pour féliciter 2015
- Jirka Alarzach: Náhody neexistují
- Recept pro uživatele aplikace Kalorické tabulky: Jednoduchá dýňová polévka, kterou zvládne úplně každý
- pour feliciter 2014
- Vánoční variace
- Blízká setkání internetového druhu
- Jak se správně píše skupinové cvičení Zumba a jiné oříšky k rozlousknutí
- 14.2.2005
- Včera, dnes a zítra
- Nebezpečné myšlenky
08. 09. 2015, 20.08:38