Vánočka, která se povede
Stačí jen kývnout prstem a samy skáčí do košíku, tak moc se na předvánočních pultech tísní. Ale domácí verze má také něco do sebe – můžete počítat s tím, že malá zakoupená kostička droždí vám přinese hodiny nedočkavého kynutí, adrenalinové zaplétání pramenů těsta i rukou a netrpělivé přešlapování přede dveřmi trouby. Popraská, nebo nepopraská? Sjede na stranu, nebo ne? Spálí se, nebo bude v pořádku? Musíte to nejdřív zkusit, abyste věděli, zač je toho loket.
Na 1 vánočku:
500 g polohrubé mouky
200 ml vlažného mléka
100 g másla, rozpuštěného a vlažného
30 g droždí
80 g krupicového cukru
50 g rozinek
50 g loupaných mandlí
2 žloutky
1 vanilkový cukr
½ lžičky sušené citronové kůry
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
špetka soli
1 bílek
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru na posypání
1. V malé misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přidejte lžíci mouky, přilijte polovinu vlažného mléka, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut vzejít kvásek. Měla by se na něm utvořit vysoká hustá světlá pěna. Mezitím do větší mísy prosijte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek.
2. Uprostřed přesáté mouky udělejte důlek a přelijte do něj kvásek, přidejte zbytek mléka, žloutky a rozpuštěné máslo. Vařečkou začněte od středu míchat, k tekutým přísadám postupně vmíchávejte okolní mouku. Až bude těsto pro vařečku příliš tuhé, začněte ho hníst v míse jednou rukou, snažte se do něj zapracovat zbývající mouku. Pokud se těsto bude příliš drolit, pomozte si 2–3 lžícemi mléka navíc.
3. Těsto vyklopte na vál nebo kuchyňskou linku a ještě 10 minut hněťte – dolní částí dlaně těsto odtlačte po podložce od sebe, pak přehněte napůl, pootočte a totéž znovu a znovu. Pokud se těsto lepí, podsypte ho malým množstvím mouky – stačí tolik, co se vám vejde mezi prsty. Nakonec by těsto mělo být měkké a hebké jako dětská pokožka a téměř se nelepící k pracovní ploše.
4. Zpracované těsto zformujte do koule a ze všech stran lehce poprašte moukou. Vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na dostatečně teplém místě, stačí například v blízkosti teplého topení, používaného sporáku nebo jen tak na kuchyňském stole. Klidně na dvě hodiny na těsto zapomeňte. Díky tomu, že bude kynout dlouho, nemusíte hledat žádné extra teplé místo. Jakmile se po 2 hodinách k těstu vrátíte, mělo by mít zhruba dvojnásobný objem.
5. Velký plech vyložte papírem na pečení. Těsto vyklopte z mísy a znovu ho prohněťte, 3 minuty by měly stačit. Polovinu mandlí nasekejte na větší kousky. V několika etapách do těsta zapracujte umyté a okapané rozinky a pokrájené mandle. Rozdělte těsto na 8 stejných dílů a z každého vyválejte asi 30 cm dlouhý váleček. Čtyři odložte stranou a zbývající čtyři položte jeden vedle druhého, tak aby směřovaly od vás pryč.
Z těchto čtyř pramenů upleťte cop. Pokud nevíte, jak na to, začněte tím, že překřížíte dva prostřední prameny, a to pravý přes levý. Pak uchopíte dva prameny, co jsou momentálně vlevo, a překřížíte ten z levé ruky přes ten z pravé ruky. Totéž provedete i s pravou dvojicí. Posléze se vrátíte ke dvěma dočasně prostředním a uděláte to samé, co prve – pravý přes levý. Pak přijdou znovu na řadu dvě krajní dvojice, vždy levý přes pravý. A tak stále dokola, až se dostanete na konec pramenů. Stiskněte konce k sobě a zahněte je dospodu. Pak dopleťte cop z druhé strany do konce, znovu stiskněte a zahněte. Při splétání a zaplétání pamatujte na to, že cop nemusíte utahovat, ba naopak – malé mezery mezi prameny ponechávejte úmyslně, aby těsto mělo při dalším kynutí dost prostoru pro rozpínání. Cop položte doprostřed plechu a hranou dlaně na straně malíčku ho po celé délce uprostřed trochu stlačte. Bílek rozšlehejte vidličkou se 2 lžícemi vody. Štětcem nebo peroutkou potřete upletený cop.
6. Z dalších tří zbývajících pramenů upleťte klasický trojitý cop, ukončete ho stejně jako předchozí, tedy stisknutím a zahnutím. Položte ho na předchozí výtvor, znovu zploštěte hranou dlaně a potřete bílkem. Poslední pramen překrojte v polovině a oba kousky ještě trochu rozválejte, měly by být nepatrně delší než vánočka. Stočte je dohromady, ale nespojujte konce k sobě. Spletenec položte nahoru na vánočku a konce zastrčte dospodu pod ni, každý konec pod jeden z rohů. Potřete bílkem i závěrečný cop, ozdobte vánočku zbylými mandlemi a nechte 2–3 hodiny znovu kynout. Raději ji nechte zvětšovat pozvolna při pokojové teplotě, než abyste pak doháněli velikost pobytem v horké troubě, riskovali byste popraskání a sesunutí horního pramene.
7. Troubu předehřejte na 180 °C. Jakmile je dost teplá, vložte vykynutou vánočku. Po 5 minutách snižte teplotu na 150 °C a dopékejte dalších 45 minut. Zdá-li se vám, že příliš rychle hnědne, přikryjte ji kouskem alobalu.
8. Po vytažení z trouby poprašte své dokonalé dílo moučkovým cukrem a upalujte se někomu pochlubit.
text: Kuchařka pro dceru, vydal Smart Press, s. r. o., 2007, foto: Smart Press, s. r. o., 2007 – 13. 12. 2007, 02.08:10