Vynikající recepty z mražené zeleniny
Brokolicový salát s krůtími špalíčky
Ingredience pro čtyři osoby:
Balíček mražené bio brokolice Mochov
250 g vařených těstovin – ideálně penne
150 g krůtího masa
150 g keříkových rajčat
Malý svazek kadeřavé petržele
2 lžíce piniových oříšků
K dochucení sůl, pepř
Zálivka:
2 lžíce bílého vinného octa
½ čajové lžíce česneku utřeného se solí
1 čajová lžička hořčice
3 lžíce olivového oleje
Nejdřív si připravte zálivku. Smíchejte všechny ingredience, dobře promíchejte a nechte zhruba 30 minut odstát. V druhém kroku krátce spaříme brokolici a necháme v cedníku okapat a vychladnout. Na pánvi opražíme piniové oříšky do zlatova a dáme na do misky na salát. Krůtí maso opláchneme, nakrájejte na stejnoměrné kousky a osmažte na rozpálené pánvičce. Dle chuti osolte a opepřete a přidejte do salátové mísy. Nyní si nakrájejte rajčata na čtvrtiny a společně s odkapanou brokolicí přidejte do připravené místy. A blížíte se k finální přípravě pokrmu. Do mísy přidejte uvařené těstoviny a vše zalijte připravenou zálivkou a řádně promíchejte.
Salát je ideální jako hlavní jídlo. Jako přílohu doporučujeme opečený toust a pro velké jedlíky se hodí opečené nebo vařené brambory.
Fazolkový salát s vejcem a slaninou
Ingredience na salát pro 4 osoby:
400g mražených bio fazolek Mochov
400g nových brambor
250 g keříkových rajčátek
4 vejce uvařené natvrdo
150 g slaniny
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce bílého vinného octa
1 stroužek česneku
½ lžíce hořčice
Na dochucení sůl a pepř
Spařte fazolky nebo je krátce povařte v osolené vodě. Dále uvařte brambory ve slupce a také vejce na tvrdo a oboje nechte vychladnout. Mezitím smíchejte fazolky se lžící olivového oleje, octem, utřeným česnekem, hořčicí a dle chuti osolte a opepřete. Vychlazené brambory oloupejte a rozkrojte na čtvrtiny. Společně se slaninou orestuje na pánvi do zlatova. A blížíte se k finální přípravě salátu. Ochucené fazolky dejte na talíř nebo do misky, navrch dejte jednotlivé kusy brambor, opraženou slaninu a ozdobte půlkou vejce. Pokud máte, tak také čerstvými bylinkami. Jako příloha se hodí celozrnná bagetka nebo rozpečený toust.
Marinované farmářské kuře se zelinou Wok Mix
Potřebné suroviny pro 4 porce:
500 g mražené zeleniny Wok Mix
2 kuřecí prsa bez kůže
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce nasekaného zázvoru
Šťáva z poloviny citrónu
5 lžic sojové omáčky
Malá čili paprička
100 ml kuřecího vývaru
4 malé jarní cibulky
Čerstvá petržel
2 lžíce sezamového oleje
Kuřecí prsa nakrájejte na stejně velké kousky. Připravte si marinádu smícháním olivového oleje s nastrouhaným zázvorem a šťávou z citrónu. Kousky kuřete rozprostřete na hluboký talíř a zalijte marinádou tak, aby byly všechny kousky ponořené. Nechte odpočinout cca 20 minut na chladnějším místě. Mezitím nechte rozpálit pánev wok a pak zprudka asi půl minuty pečte kousky kuřete. Maso poté vyjměte z pánve a vložte do nahřáté hluboké mísy. Do pánve nalijte sezamový olej, přidejte zeleninový Wok Mix, chilli, sójovou omáčku a zprudka smažte, než se odpaří přebytečná tekutina. Závěrečná úprava pokrmu vypadá následovně. Zeleninu z pánve vmíchejte do mísy s kuřecími kousky. Servírování doporučujeme na hlubokém talíři. Zdobit talíř můžete podle své fantazie čerstvými bylinkami. Ideální přílohou je rýže nebo kousky celozrnného pečiva.
Rustikální salát s fazolkami a kuřecími kousky
Pro čtyři osoby:
400g již uvařených oloupaných brambor
400g mražených fazolových lusků Bio Mochov
150g nakládaných červených fazolí ve slaném nálevu
150g rajčat nakrájených na kostičky
400g kuřecích prsou nakrájených na dlouhé nudličky
150g čerstvé rukoly
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
Na dochucení sůl a pepř
Nejdříve si připravte zálivku smícháním olivového oleje, balzamika se špetkou soli a pepře. V horké osolené vodě krátce povařte fazolky (stačí 2 – 3 minuty), slijte pod studenou vodou a nechte okapat. V míse smíchejte společně fazolky, červené fazole, nakrájená rajčata a rukolu s připravenou zálivkou. Ochuťte solí a pepřem. Na rozpálené pánvi opečte nejdříve brambory do zlatova a následně zprudka osmažte kuřecí kousky. A jak vše servírovat? Na talíři vytvořte hnízdo ze salátu a na vrch střídavě umístěte horké brambory a kuřecí nudličky. Podle chuti podávejte k salátu samostatně ještě hořčici na dochucení nebo zbylou zálivku.
Salát s bramborami milují hlavně muži. Ale složením se hodí i jako oběd pro aktivní slečny i paní. Získáte z něj dostatek sacharidů například pro vaši odpolední projížďku na kole nebo výlet s dětmi.
30. 07. 2013, 14.44:02